MonPlaneta
Rússia posa en òrbita un telescopi de raigs X per cartografiar el cosmos
  • CA
La ignició del coet Proton que ha dut el Spektr-RG a l’espai | Roscosmos

El telescopi espacial Spektr-RG, un projecte conjunt de Rússia i Alemanya, va ser llençat aquest dissabte a la tarda (hora local) des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. Enviat a l’espai gràcies a un coet Proton, Spektr-RG és una de les missions científiques més importants que Rússia duu a terme a l’espai d’ençà de la caiguda de la Unió Soviètica, i el seu objectiu és cartografiar les fonts de raigs X de l’espai amb un detall sense predecents i, així, cartografiar l’estructura de l’Univers i aportar informació que ajudi a entendre l’acceleració de la seva expansió. A més d’això, és clar, també s’espera que el Spektr-RG identifiqui un gran número de fonts de raigs X corresponents als forats negres supermassius que hi ha al centre de moltes galàxies i on la matèria, en caure cap a ells i escalfar-se, emet radiacions que seran captades pel nou telescopi espacial. De fet, s’espera que, durant la seva vida útil, el Spektr-RG detecti fins a tres milions de forats negres supermassius.

El telescopi espacial encara trigarà unes setmanes a començar la seva missió, però. Primer s’ha de dirigir a uns 1,5 milions de quilòmetres de la superfície del nostre planeta, a una posició coneguda com a Punt de Lagrange 2, on trobarà unes condicions prou estables, lliures dels canvis de llum i temperatura de la Terra, com per dur a terme la seva missió. Un cop arribat i amb les comprovacions fetes, serà el moment de començar a explorar el firmament. Gràcies als dos aparells que duu al seu interior, un alemany i un de rus, el Spektr-RG podrà cartografiar la radiació que viatja pel cosmos en un rang d’energia que anirà dels 0,2 als 30 kiloelectronvolts. Després de la primera exploració completa, que trigarà uns sis mesos, el telescopi espacial anirà repetint les passades per millorar els detalls de les seves observacions, proporcionant un mapa de raigs X de tot el cel que, a dia d’avui, no existeix amb una qualitat com aquesta.

El Spektr-RG a l’interior del coet Proton | Roscosmos

Gràcies a aquests instruments, el nou telescopi espacial rus podrà investigar la matèria fosca i l’energia fosca que, tot i que se suposa que composen més del 95% de la densitat d’energia de l’Univers, desconeixem gairebé per complet. Gràcies a les observacions de com es distribueix l’emissió de raigs X, els grans clústers de galàxies de l’Univers quedaran al descobert i, alhora, es podrà veure on hi ha les concentracions més grans de matèria fosca. Els científics esperen trobar uns 100.000 clústers i observar-ne l’evolució, remuntant-se fins a més de la meitat de l’edat de l’Univers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa