Un nou sistema permet convertir deixalles en energia amb emissions mínimes

Implementar la conversió de residus sòlids urbans en energia amb mètodes sostenibles pot ajudar a complir l'Acord de París i crear activitat econòmica.
Deixalles amuntegades al costat dels contenidors
Deixalles amuntegades al costat dels contenidors | Fèlix Elbaile

Emprar els residus urbans per a la producció d'energia, especialment fent servir tecnologies com la gasificació, es considera una alternativa molt més sostenible que simplement llençar-les. Ara, un equip d'investigadors han proposat un sistema que és capaç de convertir les deixalles en energia d'una manera més controlada i en dues passes: convertir-les en gas en condicions de reducció -és a dir, amb poc oxigen- i cremar-lo en un ambient preparat per optimitzar la seva eficiència energètica i reduir les seves emissions contaminants. Segons les darreres dades de l'agència europea EUROSTAT, a 13 dels 28 països de la Unió Europea encara es llença més del 50% dels residus sòlids urbans. En el cas de l'estat espanyol, el volum de deixalles per persona i any arriba als 251kg.


Per posar-hi remei, un grup d'expert de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de Sevilla han creat aquest nou sistema que, a més de la reducció de l'abocament de deixalles, té l'avantatge de minimitzar l'emissió de substàncies tòxiques derivades de la seva combustió aconseguint una producció energètica molt semblant a la que s'obtindria amb la incineració tradicional. En xifres, això suposaria estalviar l'emissió d'uns 300kg de diòxid de carboni per cada tona de residus sòlids urbans i, a més incrementaria el percentatge d'aquests residus que es tracten. La implementació d'aquest nou sistema de tractament de residus, a més, podria tenir com a efecte la creació d'una activitat industrial sostenible i que, a més, contribuiria a complir l'Acord de París, a què els països europeus s'han compromès. A altres països, com Finlàndia, aquesta indústria existeix des de finals dels anys noranta, i també s'han desenvolupat programes pilot a Alemanya, Noruega i el Regne Unit.

Comentaris
torracollons
jo que em pensava que del PP no se'n podia aprofitar res...
igcaba
És molt difícil que s'obrin pas noves tecnologies en el tractament de residus a l'Estat espanyol, en el cas que fossin competitives, que no ho sabem. Les inversions inversamblants i ineficients que s'han realitzat arreu sota l'ègida del dogmatisme dels comunistes fa que primer calgui amortizar-les abans de l'implementació de qualsevul·la nova tecnologia. És el peatge dels dogmàtics.

envia el comentari