Renunciar a tenir fills per combatre el canvi climàtic

La pressió sobre els recursos i el benestar del planeta ha donat impuls a un nou corrent antinatalista
infant
| Pixabay

L'escalfament global i el canvi climàtic, les desigualtats globals... els diferents problemes a què s'enfronta la humanitat en l'època contemporània, malgrat com de diferents puguin ser, tenen alguns origens en comú. Un d'ells és l'augment constant de la població de la Terra, que fa que, per molts esforços que es facin, les necessitats d'aliment, energia, etc continuïn augmentant a un ritme constant. És per això, per evitar contribuïr al que consideren una escalada absurda i sense fi, que hi ha moltes persones que han decidit renunciar a tenir fills biològics. Tal com recull la cadena pública britànica BBC, el moviment antinatalista, que ja havia tingut defensors aferrissats al llarg de la història, està ressorgint com a resposta al perill en què estem posant el nostre planeta.

 

 

 

Un dels exemples és el d'un home canadenc que, després de veure com les tempestes i els huracans que afecten la seva illa natal han anat augmentant el seu potencial destructiu, i amb el nivell del mar pujant i erosionant-ne les costes, va renunciar a ser pare per contribuir a reduïr la població mundial i que els recursos siguin suficients per a tots sense haver de sotmetre la Terra a una explotació excessiva. Una altra antinatalista, barcelonina en aquest cas, directament afirma que tenir fills biològics "no és ètic" perquè hi ha molta gent que passa set i fam i considera que una alternativa molt més adient seria adoptar algú que ja ha nascut i donar-li una bona vida en comptes de crear una nova vida. Una tercera antinatalista, britànica, afirma que la decisió de no tenir fills és per "salvar el planeta", la mateixa raó que l'ha dut a ser vegana, moure's en bicicleta i rentar-se els cabells una vegada al mes.

 

Predicció de l'escalfament global l'any 2085
Predicció de l'escalfament global l'any 2085 | NASA

 

En qualsevol cas, aquests són alguns exemples del que es planteja com un nou moviment que mira de donar resposta a una de les causes subjacents del canvi climàtic: l'augment de les necessitats d'alimentació, energia i productes de consum, que fan que, per molt que es millori l'eficiència energètica, es racionalitzi la despesa d'aigua, augmenti la potència generada amb energies renovables... sigui molt difícil seguir el ritme d'aquesta escalada poblacional. La solució pot sembla dràstica però, com coincideixen molts antinatalistes, parteix d'una decisió personal, altruista.