MonPlaneta
El reciclatge d’aparells elèctrics i electrònics, ben a prop de casa
  • CA
Els punts verds són un lloc habitual on deixar els aparells elèctrics i electrònics en desús, però la xarxa de recollida és encara molt més gran | Ajuntament de Barcelona

Durant l’any 2017, a Catalunya es van recollir 39.820 tones de residus d’aparells elèctrics i electrònics domèstics (RAEE) com ara telèfons mòbils, batedores, ràdios, màquines d’afaitar… L’objectiu que establia un Reial Decret de 2015 sobre la matèria, però, era de 40.696 tones, de manera que encara ens vam quedar lleugerament per sota de les exigències de la legislació espanyola. Si l’índex de recollida selectiva de RAEE havia de ser d’un 50% respecte els que s’havien introduït al mercat els tres anys anteriors, la xifra va ser d’un 49%, molt a prop però no suficient. De cara al primer de gener de 2019, a més, aquest percentatge hauria d’haver pujat al 65% tot i que, de moment, no se n’han fet públiques les dades.

La primera normativa que va establir la col·laboració dels distribuïdors en la recollida selectiva d’aquest tipus de residus és de l’any 2005. A partir d’aleshores, és obligatori que les botigues recullin els residus d’aquests aparells quan un client en compra un de semblant. Fins llavors, els únics llocs on es recollien residus d’aparells elèctrics i electrònics eren els punts verds i les deixalleries. Més endavant, el 2015, un nou Reial Decret va deixar molt més clares les obligacions de cada agent en la recollida selectiva de RAEE. En el cas de la distribució, les botigues i els centres comercials s’hi han hagut d’implicar encara més, posant a l’abast punts de recollida que es van afegir als punts verds i les deixalleries. En aquest sentit, actualment a Catalunya hi ha 600 punts de distribució -botigues i centres comercials- que també són punts de recollida d’aquest tipus de residus. A més, els comerços col·laboren amb l’afegitó d’un distintiu verd, que fa saber de que compten amb un contenidor per a petits aparells elèctrics i electrònics.

Els aparells elèctrics i electrònics en desús suposen milers de tones de residus cada any només a Catalunya | Basel Action Network (CC)

Per augmentar el percentatge de recollida selectiva de RAEE i fer de Catalunya un país més sostenible, a més de complir amb les exigències de la llei, l’Agència de Residus de Catalunya ha posat en marxa una campanya d’informació a la població i, també, per involucrar els distribuïdors en la recollida, un procés de què són una peça clau. Actualment, els ciutadans poden dipositar els seus aparells vells als punts de venda durant el mes següent a la compra d’un aparell nou i, si són aparells grans, la botiga es pot encarregar de recollir-lo a casa. A més, tots els residus d’aquest tipus, si són petits, es poden dur a les botigues de més de 400 metres quadrats encara que no se n’hagi comprat cap de nou. Així, els comerços es converteixen en el lloc prioritari on recollir els residus d’aparells elèctrics i electrònics i el seu reciclatge, doncs, esdevé molt més còmode, obrint la porta a que se’n recullin molts més que fins ara.

En aquest sentit, l’Agència de Residus de Catalunya no només ha fet servir els mitjans de comunicació per donar a conèixer a la població aquest fet sinó que, a més, ha enviat equips d’informadors per dur a terme accions de proximitat als centres comercials de diversos punts del país. Malgrat que l’objectiu d’aquesta campanya és augmentar la recollida selectiva de RAEE, l’ARC destaca que la prioritat del consumidor hauria de ser reparar i reutilitzar aquests productes abans de llençar-los, allargant la seva vida útil i posant el seu gra de sorra per a una gestió correcta dels residus. En cas que això ja no sigui possible, però, els consumidors poden fer servir el sistema de recollida selectiva per garantir que els seus aparells siguin reciclats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa