MonPlaneta
Protecció Civil prova el funcionament de les 86 sirenes d’alerta d’accident químic
  • CA
Indústria química |

Protecció Civil de la Generalitat prova aquest dijous, 8 de novembre, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat, i que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment 86 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans. Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real. L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 235.000 persones) amb l’etiqueta #ProvaSirenes. Com en edicions edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.

Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions:

Barcelona: Barcelona, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba

Girona: Riells i Viabrea

Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou

Catalunya Central: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet

Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa

Alt Pirineu i Aran: Les

Com a novetat respecte l’anterior prova de sirenes del mes d’abril, Protecció Civil farà sonar demà les tres noves sirenes que s’han instal·lat al municipi de Terrassa (Vallès Occidental). A Terrassa hi ha una empresa de nivell alt integrada en el PLASEQCAT, i amb l’objectiu de millorar la protecció de la població, l’octubre del 2017 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa per a la instal·lació, manteniment i implantació d’un sistema d’avís a la població de Terrassa. Les tres noves sirenes han estat instal·lades per l’Ajuntament de Terrassa, mentre que la Direcció General de Protecció Civil es fa càrrec del manteniment i de la campanya informativa. En aquest municipi s’ha fet una intensa campanya informativa per donar a conèixer la instal·lació d’aquestes sirenes i de les mesures d’autoprotecció en cas de risc químic.

El CECAT de Protecció Civil s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.

Classe | Pixabay

D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars. A hores d’ara, una seixantena de centres escolars amb més de 26.675 persones, entre alumnat i personal docent i no docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova d’avui per fer un simulacre de confinament. En aquest sentit, enguany s’ha preparat un taller per als centres escolars. Des de l’Àmbit de Sensibilització s’ha creat una proposta de taller que està pensat per realitzar durant el dia de la prova de sirenes amb l’alumnat dels centres escolars dels municipis amb risc químic. El taller consisteix de tres parts: fer l’exercici de confinar-se de manera segura en un indret tancat; donar a conèixer a l’alumnat la funció de les sirenes i el protocol d’actuació; i aclarir els dubtes que puguin sorgir arran de l’escolta de la sirena i de l’exercici de confinament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa