Un nou projecte vol aconseguir generar electricitat i capturar diòxid de carboni alhora

Dues empreses del nord d'Anglaterra col·laboren per aconseguir generar energia renovable i que, a més, tingui un volum d'emissions negatiu. El seu èxit podria revolucionar les centrals elèctriques del món.
La central d'energia de Drax, a Selby (Anglaterra)
La central d'energia de Drax, a Selby (Anglaterra) | Dom Fellowes (CC)

La col·laboració entre C-Capture, una empresa nascuda a la Universitat de Leeds (Anglaterra), i la companya energètica britànica Drax Group ha fet possible un projecte que, quan estigui completat, constituirà la primera central de captura de diòxid de carboni i generació de bioenergia d'Europa. Aquest projecte pilot, si té èxit, podria fer que la central d'energia renovable que Drax té a la localitat de Selby (Yorkshire del Nord) produís energia amb una emissió negativa de diòxid de carboni.

 

Els fundadors de C-Capture, que van sortir de l'Escola de Química de la universitat anglesa, han desenvolupat nous dissolvents que aconsegueixen capturar el diòxid de carboni dels gasos d'escapament de les centrals elèctriques, un pas clau en el procés que es coneix com a captura i emmagatzematge de carboni. La seva nova tecnologia és molt més eficient que les conegudes fins ara a l'hora de capturar el CO2 abans que surti a l'atmosfera, cosa que podria resultar extremadament útil a l'hora de reduir les emissions d'aquest gas d'efecte hivernacle no només al Regne Unit sinó a tot el món i ajudar a complir amb els objectius de l'Acord de París. Aquest projecte pilot, en concret, mirarà d'esbrinar quines són les possibilitats d'una nova forma de captura d'emissions de diòxid de carboni en una central de biomassa, com és la que Drax té a Selby. Després de la darrera ampliació, aquesta central ja es va convertir en el projecte de reducció d'emissions més gran d'Europa i, si el projecte de C-Capture té èxit, la companyia valorarà implementar-lo en la infraestructura que té actualment per reduir encara més les seves emissions.

 

La bioenergia amb captura i emmagatzematge de diòxid de carboni pot ser una tencologia vital per a frenar el canvi climàtic, ja que voldria dir que finalment és possible retirar gasos de l'atmosfera alhora que es produeix electricitat. A la primera fase del projecte, que ha començat aquest mateix mes de juny, es comprovarà que els dissolvents desenvolupats per C-Capture són compatibles amb els gasos d'escapament de combustió de biomassa que té la central de Drax. Alhora, es farà una recerca en laboratori per avaluar les possibilitats de reutilitzar els sistemes instal·lats per absorbir el diòxid de sofre -contribuent a l'efecte hivernacle i la pluja àcida- pel diòxid de carboni. Tot i que anteriorment aquest equipament era vital per reduir les emissions de la combustió del carbó, les unitats de la central que funcionen amb biomassa ja no el necessiten i podria ser molt útil per al nou sistema desenvolupat per C-Capture.

 

La companyia energètica invertirà 400.000 lliures -uns 455.000€- en aquest projecte, que podria ser la primera d'una sèrie d'inversions en projectes pilot a la planta de Selby per aconseguir el més ràpidament possible una demostració de les possibilitats de la generació d'energia i captura i emmagatzematge de diòxid de carboni, que ha estat assenyalada per l'Estratègia de Creixement Net del govern britànic com una de les tecnologies que podria aconseguir l'eliminació d'emissions de diòxid de carboni a llarg termini. El Departament d'Estratègia d'Empresa, Energia i Indústria britànics també ha donat 2,1 milions de lliures -uns 2,4 milions d'euros- a C-Capture perquè desenolupi la seva tecnologia, aconseguint treure-la del laboratori i adaptant-la no només a les centrals de biomassa sinó també a les de biogas.