MonPlaneta
Un projecte d’economia circular elimina les bosses de plàstic d’un sol ús a la Seu d’Urgell
  • CA
L’equip del projecte, en un punt d’informació instal·lat al municipi. | Agència de Residus de Catalunya

Des de finals de novembre de l’any 2018, el projecte europeu CERES duu a terme una prova pilot de substitució de bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables a tots els establiments de la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell). Aquesta iniciativa, que també inclou les grans cadenes de supermercats, està sent impulsada per l’Ellen MacArthur Foundation, dins el seu programa Circular Economy 100, i compta amb la participació activa de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, els distribuïdors de la localitat i, també, de les empreses de fabricació de bosses compostables. Així, empreses privades de de producció i distribució i administracions públiques col·laboren i es coordinen per millorar la generació i la gestió dels residus, beneficiant tothom.

A més de la reducció de la generació de residus del municipi, que es calcula que pot ser de dos milions de bosses de plàstic anuals, les bosses compostables que les substitueixen serveixen per recollir la fraccio orgànica, que suposa un 40% dels residus municipals i que, gràcies a aquestes bosses, no només es recullen en més quantitat sinó que també millora la qualitat del compostatge que se n’obté, ja que redueix els materials impropis que, en general, eren les mateixes bosses de plàstic on es llençaven.

La iniciativa va començar amb el repartiment de bosses reutilitzables perquè les famílies pesin la fruita i la verdura a les botigues i, als comerços, amb la substitució de les bosses de plàstic per altres de compostables gràcies a la col·laboració dels fabricants BASF i Novamont. A més, aquestes accions van anar acompanyades de la instal·lació de punts informatius tant a les botigues com al carrer per tal que els consumidors poguessin conèixer aquesta prova pilot que servirà per preparar l’entrada en vigor del Reial Decret que prohibeix les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir del primer de gener de 2021 després de quatre anys cobrant per les bosses, mesura que ja ha servit per reduir notablement el seu consum.

Tost, Batalla i Mateu, mostrant les bosses compostables que repartiran els comerços. | Agència de Residus de Catalunya

Així, la Seu d’Urgell és la primera ciutat catalana a substituir les seves bosses de plàstic per bosses compostables, una mesura que serveix per combatre el problema de les bosses de plàstic d’un sol ús, que generen problemes mediambientals molt greus que es fan especialment evidents als ecosistemes marins, on van a parar tot sovint. A més, per contribuir a la circularitat, la reutilització d’aquestes bosses per a la fracció orgànica redueix la contaminació del compost que es fa a partir d’ella, aconseguint que els efectes positius d’aquesta mesura siguin encara més grans, en un exemple de com l’economia circular ha de ser un element clau per a un futur sostenible.

El gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Jordi Vilaró, ha explicat a ‘Món Planeta’ que encara és aviat per tenir dades dels resultats que està tenint aquesta prova. Tot i això, ha confirmat que “abans del projecte el 20% de les bosses que arribaven a la planta de compostatge eren compostables i ara són el 60%” i que, a més, s’hi ha “reduit molt l’entrada de plàstic”. Sobre si aquesta reducció aconseguirà un augment de la qualitat del compost, Vilaró es mostra prudent, afirmant que “cal més temps” per saber-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa