MonPlaneta
El projecte Copèrnic comptarà amb un satèl·lit per controlar la pujada del nivell del mar
  • CA
Representació artística d’un dels Sentinel 6 orbitant la Terra | Agència Espacial Europea

Els efectes de l’activitat humana s’estan deixant notar arreu del planeta i, com és ben sabut, la pujada del nivell del mar n’és un. Des de 1992, diversos satèl·lits han observat com el procés avançava a uns 3,2mm anuals i que, entre 2014 i 2019, la mitjana va pujar fins als 4,8mm per any.

Per fer un seguiment acurat d’aquesta conseqüència de l’escalfament global, el projecte Copèrnic de la Unió Europea afegirà a la seva xarxa, que ja monitoritza diversos processos que tenen lloc al nostre planeta, el Sentinel-6a, el primer dels seus satèl·lits dedicat a aquesta finalitat. Un cop acabi la fase de proves, que ha començat fa ben poc, s’espera que sigui llançat a l’espai el novembre de 2020. La construcció del que haurà de ser el seu company, el Sentinel-6b, s’espera que comenci el 2021.

Episodi d’inundació a Venècia l’any 2018 | Stefano Mazzola / Awakening / Getty Images

Els dos satèl·lits, fruit d’una col·laboració entre Europa i els Estats Units sot els auspicis del projecte Copèrnic, que n’assegura la viabilitat financera a llarg termini, comptaran amb altímetres de microones per controlar l’alçada del nivell del mar en cada moment tenint en compte les valls i muntanyes que hi ha sota les aigües. Aquestes dades tindran moltíssimes aplicacions, tant a curt com a llarg termini, ja que l’alçada de l’aigua explica tantes coses de què passa sota la superfície com la pressió de l’aire sobre què passa a les capes més altes de l’atmosfera.

Amb l’alçada, de fet, es pot calcular la temperatura i la salinitat mitjana de l’aigua del mar i, combinada amb la gravetat, se’n pot conèixer la direcció i la velocitat. Així, els Sentinel 6 podrien, fins i tot, ser un sistema d’alerta primerenca per fenòmens associats a El Niño, per exemple, i la informació que recullin seran enviades a diverses agènies meteorològiques perquè l’afegeixin a les dades amb què compten a l’hora de fer prediccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa