La pol·lució de l'aire a les escoles pot influïr en el sobrepès i l'obesitat dels infants

Un estudi fet a més de 2.500 alumnes de Barcelona indica que els més exposats a la contaminació atmosfèrica són, també, els qui tenen més tendència a patir sobrepès
| CCVO

 

Un estudi elaborat per l'Institut de Salut Global de Barcelona indica que l'exposició dels infants a la pol·lució atmosfèrica, especialment en l'àmbit escolar, podria tenir relació amb el risc de patir sobrepès i obesitat. Treballs anteriors ja havien suggerit aquesta relació, però aquest és el primer que es centra en les escoles, un dels llocs on els nens i nenes passen més temps al llarg del dia.

 

La recerca, publicada a la revista 'Environment Internacional', va consistir a recollir les dades del pes i l'alçada de 2.660 alumnes entre 7 i 10 anys de 39 escoles de primària de la ciutat de Barcelona, calcular-ne l'índex de massa corporal i el nivell de sobrepès i obesitat. A més, gràcies a sensors ubicats als patis durant una setmana d'estiu i una d'hivern, es va mesurar la contaminació a l'exterior de les escoles, concretament els nivells de diòxid de nitrogen, partícules fines i ultrafines i carboni elemental, i es va calcular quins nivells d'exposició aproximats podien tenir els nens als seus habitatges.

 

En comparar les dades, es va descobrir que els alumnes que estaven exposats a nivells mitjans o alts de contaminació de l'aire tenien més probabilitats de patir sobrepès o obesitat en comparació amb els qui estavem exposats a nivells més baixos. Els nivells de pol·lució presents a les seves llars, és clar, també tenien una influència important. L'explicació d'això, segons afirmen alguns estudis amb animals, és que alguns contaminants poden provocar estrès oxidatiu, resistència a la insulina i inflamació sistèmica, que faciliten patir obesitat.

 

En el cas d'aquests alumnes, a més, la majoria estaven exposats a nivells de contaminació que superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut tant a l'escola com a les seves llars. De fet, més del 75% estaven exposats a nivells de PM2.5 superiors a 10 mg/m3, i en el cas del diòxid de nitrogen, més del 50% en respiraven nivells superiors als segurs.