Les platges metropolitanes estan perdent sorra

L'AMB constata la necessitat d’un pla d’estabilització amb la resta d’administracions
Platja de Barcelona
Platja de Barcelona | Pixabay

El servei de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona constata que el seu litoral s'està reduint, constatant una regressió important i accelerada d'algunes platges durant els darrers anys. L'entitat ja ha traslladat diversos cops el problema tant al ministeri espanyol d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, l'encarregat de resposar la sorra d'aquests espais públics.

Un dels indrets on la situació és més preocupant és Montgat, que ha perdut més de la meitat de les seves platges tant en longitud com en superfície de sorra.Aquest fet ha arribat a provocar el soscavament i moviment de la roca de l'escullera que suporta la línia fèrria del Maresme, a més de la destrucció de dutxes, escales d'accés, jocs infantils i altres elements. També ha impedit la instal·lació de dos dels quatre bars de platja amb què comptava la població. Una mica més al sud, la platja de la Mora de Badalona ha tornat a desaparèixer i, a la capital catalana, la platja de la Barceloneta s'ha reduït en alguns punts fins a menys de 5 metres d'amplada, fent arribar l'aigua als equipaments i gairebé fins als locals comercials. Els últims temporals amb baixes pressions associades fan que el nivell del mar pugi al voltant d’un metre d’alçada. Aquest fet, juntament amb l’onatge, ha causat algunes incidències a Castelldefels. S’han produït inundacions a grans extensions del sud de la platja fins on comencen les dunes, que han col·lapsat de sorra i aigua algunes desembocadures d’aigües pluvials, que no podien fer la seva funció perquè van quedar per sota del nivell del mar.


 

La gestió del litoral metropolità és compartida entre diferents organismes i administracions públiques. La llei de creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona el 2011 va establir que la platja és una infraestructura metropolitana i per això, l’AMB s’encarrega de la gestió de les platges en àmbit de la neteja i a la dotació i manteniment de mobiliari i equipaments, conjuntament amb els ajuntaments metropolitans. El Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient és el responsable de la protecció i conservació dels elements que integren el domini públic maritimoterrestre, entre altres atribucions, mentre que al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat li correspon la gestió del litoral català. Davant d’aquesta greu situació de regressió del litoral, l’AMB està treballant una estratègia conjunta amb les administracions competents per a l’estabilització de les platges metropolitanes.