MonPlaneta
Pinten les ungles als ratpenats més rars del món per mirar de salvar-los
  • CA
Ratpenats d’orelles d’embut cubans a la darrera cova on viuen | Societat Zoològica de Londres

El ratpenat d’orelles d’embut cubà és una de les espècies més rares d’aquests mamífers que hi ha al món. Tot i que el registre fòssil indica que havia estat estès per gran part del Carib, fins el 1992, quan van ser redescoberts, se’ls considerava extingits, i ara només viuen a una cova de l’oest de l’illa de Cuba, on segons el darrer cens de població hi ha menys de 750 exemplars. Aquest darrer refugi, a més, està en greu perill, i la desaparició d’aquest hàbitat significaria la fi definitiva d’una altra espècie en un moment en què, segons les darreres dades, un milió es troben en perill d’extinció a causa de l’activitat humana o dels seus efectes.

Per tal d’emprendre mesures per facilitar el màxim possible la seva supervivència, un grup de científics de la Societat Zoològica de Londres ha dut a terme un cens a la cova on, fent servir diversos colors d’esmalt d’ungles, s’han marcat les urpes dels ratpenats per tal de poder-los distingir i comptar, amb l’objectiu que aquesta informació pugui servir per conèixer millor aquests animals i el seu hàbitat i mirar de salvar-lo. A més de l’activitat humana, que afecta aquests animals de diverses maneres, inclosos els efectes del canvi climàtic, la inestabilitat termal de la zona posa en perill la mateixa integritat estructural de la cova on viuen, el sostre de la qual podria esfondrar-se. Protegir-la, doncs, és el més important si es vol conservar l’espècie, i les propostes inclouen limitar-hi l’accés i prohibir-ne l’entrada a tothom que no tingui una autorització expressa.

Un ratpenat d’orelles d’embut cubà | Societat Zoològica de Londres

Tot i que pintar les urpes de tots aquests animals va ser una feina llarga i difícil, s’espera que els resultats del cens ajudin a que l’espècie sigui classificada com a “Críticament Amenaçada”, cridant l’atenció sobre la necessitat de dur a terme accions ràpides i eficients per salvar el seu hàbitat natural ja que, de moment, s’ha comprovat que moren ràpidament si se’ls treu d’entorns humits i que, en captivitat, tampoc no s’ha aconseguit fer-los sobreviure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa