Els pesticides podrien ser més perillosos del què pensem

Un estudi detalla els efectes potencialment perillosos dels adjuvants, que no passen els mateixos controls a què se sotmeten els principis actius dels pesticides
Fumigació a un camp de cebes a Alboraia (València)
Fumigació a un camp de cebes a Alboraia (València) | Joanbanjo (CC)

 

Calen noves regulacions per protegir el medi ambient i les persones d'alguns ingredients dels pesticides que actualment no se sotmeten a controls de seguretat, segons indica el primer estudi que s'ha fet sobre els riscos dels adjuvants, és a dir, dels elements que s'afegeixen a la fórmula dels pesticides per potenciar els seus efectes. Subestimar-los, afirma l'article, fa que els informes sobre la seguretat dels pesticides siguin poc acurats i, per tant, es recomana que siguin inclosos a les anàlisis. Els autors de l'estudi, publicat a Frontiers in Public Health i realitzat per dos investigadors del -Departament de Genètica Mèdica i Molecular del King's College (Londres), esperen que els resultats duguin a fer recerques més completes sobre la toxicitat d'aquests productes i a endurir-ne la regulació.


La recerca de Robin Mesnage i Michael Antoniou afirma que els nivells d'alguns adjuvants al medi ambient poden afectar organismes que no són l'objectiu dels pesticides i, fins i tot, arribar a causar malalties cròniques en humans. Malgrat aquest perill, els adjuvants no se sotmeten a controls per calcular la ingesta màxima diària i no s'inclouen als estudis sanitaris sobre l'exposició als residus dels pesticides. Els pesticides són barreges de productes químics fets d'un ingredient actiu, que mata o foragita una o diverses plagues, i d'una barreja d'altres ingredients que ajuden a aplicar-lo o milloren els seus efectes. Aquests elements, els adjuvants, inclouen tints i productes que impedeixen la formació d'escuma o que permeten que s'escampin més fàcilment. Actualment, les proves a què se sotmeten els pesticides a la Unió Europea es centren els els ingredients actius, ignorant els adjuvants. Per tant, la toxicitat total de la fórmula d'aquests productes, que es fan servir a l'agricultura i en l'àmbit domèstic, no es coneix.


 

Els autors de l'estudi creuen que la presència d'aquests elements a les fórmules dels pesticides podria ser responsable d'alguns dels seus efectes negatius. En el cas dels herbicides amb glifosat, els més utilitzats arreu del món, cada producte té una combinació d'adjuvants tan diferent que els controls de seguretat d'un d'ells no pot assegurar que tots els altres siguin segurs. Així, els estudis que comparen la toxicitat dels herbicides comercials amb la del glifosat sol mostren que moltes fórmules emprades són fins a 1.000 vegades més tòxiques que el glifosat, cosa que els investigadors atribueixen als adjuvants. Un altre exemple de la toxicitat dels adjuvants en organismes que no són l'objectiu dels pesticides són els efectes dels neonicotinoides a les abelles: s'ha comprovat que un dels adjuvants que es fan servir a les fórmules d'aquests productes tenen diversos efectes tòxics que podrien produir un "declivi catastròfic" de les seves poblacions. Els residus d'aquests adjuvants, a més, també es troben a la mel i la cera produides per les abelles afectades, cosa que permet que passin als seus consumidors.

Comentaris
Paulina
Molts ja ho sabem però els interessos de les grans multinacionals són prioritaris pels estats. Exemple: glifosat.
david
Mentres el sistema imperant en el món sigui el capitalisme no hi ha res a fer ....

envia el comentari