Els peixos que mengem agonitzen durant hores

Diverses entitats animalistes han obert una campanya per millorar les condicions dels peixos de piscifactoria, que viuen en un entorn massificat i, sovint, són esventrats vius
Peix agonitzant

"Els peixos, com els ocells i els mamífers, són éssers sensibles, capaços de sentir dolor i emocions com la felicitat, la por i el patiment". Aquesta afirmació encapçala un video de Compassion In World Farming (CIWF), una entitat internacional que combat la crueltat innecessària dins les granges d'animals destinats a l'alimentació humana. Els peixos són els animals més consumits del món, amb estimacions que oscil·len entre un i tres bilions d'animals sacrificats a l'any. Però tenen molt poca protecció legal i les piscifactories són granges on centenars de milers de peixos s'amunteguen en espais mínims, ferint-se entre ells, sovint amb poc oxigen i exposats a tota mena de malalties.

 

Orades, salmons, truites... Totes aquestes espècies, després d'haver viscut tota la seva vida en un entorn hostil i massificat, són sacrificats de forma cruel. "La durada del patiment dels peixos en el moment del sacrifici es pot mesurar en minuts o fins i tot en hores", explica CIFW. Segons diverses investigacions, citades per l'entitat, "un peix pot tardar entre 55 i 250 minuts per asfixiar-se fins la mort. Els que són esventrats vius encara tarden entre 25 i 65 minuts a morir. La intensitat d'aquest patiment acostuma a ser severa".

 

L214, una altra entitat animalista, ha fet públic un video amb càmera oculta que demostra l'opacitat de les piscifactories i la realitat de les condicions de vida i mort dels peixos que comercialitza Aqualande l'empresa líder en aquest sector a Fraça. Un testimoni que ha obert un debat fins ara menystingut, però que pot reorientar les preferències dels consumidors més conscients.