La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus

El Departament d'Agricultura afirma que cal millorar les condicions de les assegurances per optimitzar el sistema i ampliar i ajustar la cobertura a la realitat del canvi climàtic.
Visita a un camp de cereals afectat per la pedregada
Visita a un camp de cereals afectat per la pedregada | Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oriol Anson es va reunir aquest dimarts a Os de Balaguer amb els alcaldes dels municipis de la comarca lleidatana de la Noguera que van ser afectats per la pedregada del passat dissabte acompanyat del director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera, amb qui va visitar diverses plantacions afectades. En finalitzar la trobada, Anson va remarcar la necessitat de millorar les condicions de les assegurances incorporant-hi modificacions que optimitzin el sistema, ampliant i ajustant la cobertura i el seu període a la realitat de l’evolució de la collita i del canvi climàtic i el seu efecte en la producció, entre altres. Les dades disponibles fins ara indiquen que l’esmentada calamarsada va afectar més de 10.000 hectàrees de cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya, i farratges d’una dotzena de termes municipals.


La pedregada es va produir als voltants de les 17:00 hores, amb pedres d’una mida de més d’1,5 cm de diàmetre, ja cap al final molt barrejada amb aigua. De fet, la gran quantitat d’aigua va empitjorar les destrosses en aquests municipis, on s'han vist afectats tots els cultius que estaven en producció amb especial incidència en els cereals d’hivern, que ja que estaven en un estat avançat. La superfície afectada de cereal és molt gran ja que es tracta del principal conreu de bona part de la zona malmesa. Pel que fa al grau d’afectació, es registren marges amplis, amb àrees amb afectacions baixes i d'altres amb afectacions properes al 100% dins d’una mateixa zona, com s’esdevé a Gerb, Castelló de Farfanya o la zona nord de Balaguer, per exemple. Tot i així, els danys han estat extensos a tots els municipis. Quant als fruiters, el dany s’ha produït tant en fruit com en branques a les zones on la pedra va afectar amb més virulència, i això podria condicionar no només la campanya fructícola d’enguany sinó també la següent. Els cultius farratgers en zones de reg se n’ha vist afectat un tall, en secà la pèrdua és en el cultiu anual.


 

Les dades provisionals apunten a una superfície afectada de 287 hectàrees de fruita de pinyol, 314 de fruita de llavor, 8.132 de cereals d’hivern, 702 de farratges, 598 d’ametller i olivera, i 41 de vinya. Alguns dels municipis de la Noguera afectats per la pedregada de dissabte estudien demanar la declaració de zona catastròfica. A banda de les més de 10.000 hectàrees de cultius afectades, també han patit danys en mobiliari urbà, infraestructures, camins, equipaments i habitatges.
Comentaris

envia el comentari