MonPlaneta
Obren el niu de la platja de Mataró d’on han nascut 98 tortugues babaues
  • CA
La tortuga babaua que va fer la posta a la platja de Sant Simó | Jordi Esteve

Tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat i l’especialista Elena Abella van obrir aquest dijous a la tarda el niu de tortuga babaua (Caretta Caretta) situat a la platja de Sant Simó de Mataró on, des de dilluns, havien nascut 58 exemplars d’aquesta espècie protegida i en perill d’extinció. L’obertura del niu va permetre recuperar 15 exemplars més que, d’altra manera, haurien tingut molt poques probabilitats de sortir del niu. Les 58 tortugues nascudes de forma natural van anar a mar excepte una, que està en observació. Les tortugues van començar a néixer dilluns i van anar sortint fins la matinada de dijous. Seguint el protocol, i tenint en compte tant l’amenaça de pluges importants com el fet que la posta és el doble del que és habitual, es va procedir a l’obertura del niu.

Els tècnics van recollir les tortugues que no van poder sortir pel seu propi esforç, els ous que no havien desclòs, les closques dels que si que es van obrir i altres restes genètiques que, un cop analitzades, permetran aprofundir en l’estudi de la babaua. Els 15 exemplars encara vius però que no havien pogut arribar a la superfície seran objecte d’un tractament veterinari a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM), que col·labora amb el DTES en la protecció d’aquesta espècie, per comprovar-ne el seu estat i intentar la seva recuperació. Les tortugues nascudes formen part de la posta d’ous que una tortuga va fer el 15 de juny passat. A la platja n’han nascut 58: 25 la nit de dilluns a dimarts; 14 la de dimarts a dimecres; i 19 la de dimecres a dijous. Dijous se’n van extreure 15. A més, es van dur al CRAM 40 ous inicialment inviables a causa de la seva posició massa propera a la superfície, dels quals 28 van resultar ser fèrtils i, d’aquests, han nascut i sobreviscut finalment 25 tortugues en incubadores. Per tant, el total d’exemplars nascuts d’aquesta posta ascendeix ara a 98. Amb l’obertura del niu acaba l’episodi de cria de l’espècie en aquest niu de Mataró.

La de Mataró representa una de les postes de tortuga babaua més quantioses de la Mediterrània occidental i és un cas molt valuós des del punt de vista científic, de conservació i també d’educació ambiental. Dels 173 ous que va posar la tortuga, 133 es van deixar a la platja. D’aquests, tres estaven trencats i 130 es van anar covant gràcies a l’escalfor de la sorra, catalitzada per les altes temperatures dels darrers dies. Les proves i exploracions que s’han fet als exemplars nascuts indiquen que totes les cries estaven en bones condicions, fet que és valorat molt positivament per l’equip tècnic i científic que n’està fent el seguiment. Malgrat que en l’èxit de conservació de l’espècie el rol principal i prioritari és la conservació dels exemplars adults, el nou fenomen d’episodis de nidificació de l’espècie a Catalunya requereix d’una atenció igualment rigorosa en tractar-se d’espècies legalment protegides i amenaçades. En l’operatiu de la posta de la platja de Sant Simó han treballat coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals, i un equip de ciutadans i ciutadanes voluntaris coordinats per l’Ajuntament i que van superar un curs de formació impartit pel DTES per a aquest cas concret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa