Noves proves d'alliberament de combustible radioactiu a l'accident de Fukushima

Les anàlisis de partícules expulsades durant la fusió del reactor han trobat restes d'urani, cesi i tecneci, que podrien allargar l'impacte ambiental milions d'anys més del que es pensava
Vista aèria de la central nuclear de Fukushima el març de 2011
Vista aèria de la central nuclear de Fukushima el març de 2011 | naturalflow (CC)

Un estudi sobre els materials radioactius expulsats pels reactors de la central nuclear de Fukushima durant l'accident que va patir el març de 2011 ha aportat, per primera vegada, proves de la presència de restes de combustible com ara urani, cesi i tecneci, molt més perilloses i durant molt més temps que el que s'havia pensat fins ara i que, en el cas de l'urani, trigaran milions d'anys a reduir a la meitat la seva radioactivitat. L'estudi ha estat liderat pel doctor Satoshi Utsunomiya, de la Universitat de Kyushu, que ha afirmat que tenir "millor coneixement de les micropartícules alliberades també és d'una importància vital perquè aporta dades molt necessàries sobre l'estat del combustible nuclear fos de l'interior dels reactors danyats. Això donarà informació extremadament útil per l'estratègia de desmantellament de TEPCO", l'empresa que gestionava la central i que és responsable dels processos de neteja i desmantellament de la central nuclear de Fukushima i de la zona d'exclusió establerta al seu voltant.


Els científics han analitzat micropartícules que van ser alliberades durant la primera fase de l'accident, el març de 2011, i han descobert restes d'urani del combustible de la central a les micropartícules de cesi que van ser expulsades dels reactors durant les fusions. Aquestes partícules són unes 20 vegades més petites que l'amplada d'un cabell humà, cosa que fa molt fàcil que siguin inhalades i les fa encara més perilloses. Les restes van ser obtingudes dins la zona d'exclusió nuclear, concretament en antics arrossars i a un centre d'aqüicultura abandonat, tots dos llocs a quilòmetres de distància de la central nuclear.


 

Fins ara es pensava que els únics materials radioactius alliberats pels reactors de Fukushima durant l'accident eren elements volàtils i gasosos com el cesi o el iode. Aquest nou estudi, però, ha demostrat que també es van alliberar partícules sòlides molt petites i que algunes d'elles, com les d'urani, continuaran sent perilloses durant milions d'anys. El doctor Gareth Law, professor de Radioquímica Analítica a la Universitat de Manchester i participant a la recerca, afirma que el resultat de les seves anàlisis "suggereix poderosament que cal investigar més detalladament les restes de combustible de Fukushima, a dins i potencialment a fora de la zona d'exclusió nuclear. Tot i que és extremadament difícil aconseguir mostres d'un entorn tan poc hospitalari, treballar-hi és millorarà la nostra comprensió del comportament a llarg termini de les nanopartícules de combustible i el seu impacte".


 

Actualment és impossible obtenir mostres de les restes de combustible que hi ha a l'interior de la central a causa dels nivells altíssims de radiació de la zona. Les micropartícules que han trobat els investigadors, però, seran de gran ajuda per les tasques de desmantellament que s'hauran de fer en el futur.
Comentaris

envia el comentari