Un nou pesticida podria ser innocu per a les abelles

El principal candidat a substituir els neonicotinoides afecta el gust i les funcions cognitives dels himenòpters només en concentracions molt elevades. Tot i això, cal més recerca per assegurar la idoneïtat del producte.
Cada any es redueix el nombre de ruscs d'abelles
Cada any es redueix el nombre de ruscs d'abelles | Cedida

El mes de febrer d'aquest any, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va confirmar les sospites sobre els efectes perjudicials dels pesticides del grup dels neonicotinoides en les abelles. La principal alternativa, un producte que conté butenolides, està sent testat i els primers resultats, fets públics per científics de la Universitat de Würzburg (Alemanya), indiquen que podria ser perillós per als himenòpters en dosis molt altes, que causarien problemes en el gust i les habilitats cognitives d'aquests insectes, però que en les concentracions emprades habitualment a les explotacions agrícoles no tindria cap efecte perjudicial. Aquest pesticida, disponible als Estats Units des del 2015, ha estat aprovat a Europa però encara no s'ha posat a la venda.


El Sivanto -el nom comercial del producte, comercialitzat per Bayer- conté flupiradifurona, una substància de la classe dels butenolides que és efectiu contra diversos insectes xucladors com els àfids o la mosca blanca i es pot fer servir no només en cultius de fruites i vegetals sinó també en conreus de cacau i cafè. Un dels avantatges que ha estat més explotat publicitàriament ha estat, justament, el fet de no tenir efectes perjudicials en les abelles cosa que, en teoria, fa que pugui ser aplicat fins i tot en camps en floració. Els investigadors, liderats per la doctora Ricarda Scheiner, professora de Neuroetologia dels Artròpodes al Departament de Fisiologia Conductual i Sociobiologia de la Universitat de Würzburg, van comprovar si el què s'anunciava era cert. En certa manera va resultar que no: fins i tot en dosis no-letals, la flupiradifurona pot tenir un impacte negatiu en el gust, l'aprenentatge i la memòria de les abelles després de ser-hi exposades només un cop. La part positiva, però, és que és molt difícil que les abelles entrin en contacte amb concentracions similars del producte si el pesticida es fa servir correctament.


 

L'experiment principal va consistir en provar la resposta gustativa al sucre d'abelles que havien estat exposades a dosis diferents de flupiradifurona. Després, van ser sotmeses a condicionament olfactiu i, el dia després, els investigadors van posar a prova què recordaven les abelles d'allò que havien après. Els resultats d'aquest test indiquen que, mentre les dues dosis més baixes que es van provar no van tenir cap efecte advers apreciable, una quantitat de flupiradifurona d'1,2 micrograms per abella va causar-los una reducció significativa de la percepció i de les seves habilitats d'aprenentatge. Aquesta concentració, però, és prou alta com per considerar molt poc probable que les abelles hi arribin a estar exposades de manera "natural". Tot i això, l'equip considera que han de continuar investigant per veure si el Sivanto té algun tipus d'efecte en les funcions motores, l'orientació i la dansa de les abelles. A més, tampoc se sap quins efectes pot tenir combinat amb altres pesticides habituals.

Comentaris

envia el comentari