Els nius de vespa asiàtica es poden localitzar amb dispositius de seguiment

Col·locar rastrejadors a aquests insectes invasors podria ajudar a trobar-los i controlar la seva proliferació o, fins i tot, aturar la seva expansió per Europa
La vespa asià tica és una espècie invasora originà ria de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia
La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia | wikipedia

Coincidint en el moment en què els Agents Rurals van detectar i retirar el primer niu de vespa asiàtica al Baix Llobregat, un equip de científics de la Universitat d'Exeter, a Anglaterra, van anunciar que era possible seguir aquests insectes mitjançant dispositius de rastreig i localitzar els seus nius. Això, afirmen, pot donar una empenta molt gran als esforços que s'estan fent a Europa per aturar un procés d'expansió que, fins ara, semblava només qüestió de temps. Les proves, que es van fer en zones ja colonitzades com el sud de França i l'illa britànica de Jersey, van donar com a resultat la descoberta de cinc nius l'existència dels quals, fins aleshores, es desconeixia, i aquests resultats donen esperances en la lluita contra una vespa que està causant estralls entre les poblacions d'abelles d'arreu del continuent.


Les vespes asiàtiques són molt agressives amb les abelles autòctones i altres insectes pol·linitzadors, de què s'alimenten. Per aturar la seva proliferació, que va començar a França el 2004, és crucial trobar i eliminar els seus nius al principi de la seva existència, abans que puguin generar noves reines que en sortiran per establir les seves pròpies colònies. Poder seguir les vespes de tornada als seus nius és un avantatge molt gran en aquest sentit i pot agilitzar la resposta un cop se n'han vist exemplars en una zona concreta. Tot i que en alguns llocs, com França, és molt difícil que es puguin eliminar definitivament, aquest sistema pot resultar molt útil tant per reduir les seves poblacions -i per tant, el seu impacte- com per aturar la seva expansió en altres zones com Catalunya i el Regne Unit, on no només posen en perill els insectes pol·linitzadors sinó que també tenen un impacte molt negatiu en l'apicultura.


 

Per a aquesta prova, els resultats de la qual han estat publicats a la revista 'Communications Biology', els científics van fer servir les etiquetes RFID -Radio Frequency Identification- més petites del mercat i les van col·locar a les vespes que, en tornar als seus nius, van permetre saber on eren. Les vespes asiàtiques són més petites que les europees i tenen un cos de color marró fosc i negre, amb una franja groga o taronja al final de l'abdomen. El seu comportament habitual inclou atacar ruscs d'abelles, volant al seu voltant per capturar-ne per desmembrar-les i endur-se-les als seus nius per alimentar les larves de la reina.
Comentaris

envia el comentari