Els nius esporàdics de tortuga babaua poden ser determinants per al futur de l’espècie

Un treball de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona dóna pistes de les seves estratègies per adaptar-se als canvis ambientals
Nius de tortugues babaues
Tortuga babaua | UB

Protegir els llocs de nidificació esporàdica de la tortuga babaua a la Mediterrània occidental pot ser crucial per a la conservació de l’espècie, segons alerta un article publicat a la revista Scientific Reports per un equip en què participen investigadors de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona. En les tortugues marines, la temperatura d’incubació de la posta a les platges de nidificació determina el seu sexe. Mentre a moltes parts del món l'alta temperatura de les aigües causa que el nombre de femelles arribi al 90%, fent probable que aquestes poblacions col·lapsin, a la majoria dels nius esporàdics de la Mediterrània occidental, amb temperatures més fredes, la proporció de mascles és molt major. "La nidificació esporàdica podria permetre l'establiment de noves poblacions residents a la Mediterrània occidental però només si la temperatura augmentés prou en un futur com per produir també femelles", detalla Lluís Cardona, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB. "Amb els escenaris d'escalfament global previstos en el futur, sí que es donarien les condicions perquè es puguin establir poblacions reproductores viables de tortuga babaua a la Mediterrània occidental", conclou.

La tortuga babaua és una espècie marina present a les zones tropicals i temperades i que nidifica a les costes del Japó, Oman, Austràlia, el Carib i la costa est d’Amèrica del Nord, el Cap Verd i el Mediterrani oriental, i fa llargues migracions a zones d’alimentació com la Mediterrània occidental. Normalment té un comportament filopàtric -torna on va néixer per fer la posta d’ous- però algunes femelles no ho fan i poden realitzar postes ocasionals en noves àrees. Aquest fenomen, considerat excepcional, ha anat creixent els darrers anys a les platges de la Mediterrània occidental. Fins ara, la filopàtria es considerava el principal obstacle de la tortuga babaua per colonitzar noves àrees. Aquest treball, però, revela que fa servir les zones d’alimentació com a pont per colonitzar nous espais, una estratègia que ha permès a l'espècie sobreviure durant milions d’anys, distribuir-se arreu del món i començar a colonitzar les platges de la Mediterrània occidental. "L’escalfament global pot fer que les actuals platges de nidificació no siguin viables. Per això, la tortuga hauria de buscar nous indrets on fer les postes", explica Carles Carreras, del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB.

 

El treball en què ha participat analitza quaranta episodis de nidificació esporàdica a les costes d’Espanya, Itàlia i França de 1870 a 2015. Per fer-ho, s’han aplicat tècniques d’alta resolució d’estudi de fragments de l’ADN de mostres procedents dels punts de nidificació. Els experts fan servir marcadors amb variabilitat genètica per establir diferències entre les tortugues de cada zona que en permetin conèixer la zona de nidificació original. Mitjançant aquests marcadors, els responsables de l'estudi han descobert que les tortugues dels nius esporàdics provenien de llocs tan allunyats com l’Atlàntic occidental o la Mediterrània oriental. "La limitació principal per estudiar les poblacions a través de l’ADN és la gran mobilitat i l’àmplia distribució de l’espècie. Per això, cal una bona xarxa de col·laboradors internacionals per obtenir mostres dels llocs on nidifica la tortuga i així disposar de totes les peces necessàries per reconstruir el trencaclosques de la seva estructura poblacional", detalla Carles Carreras. La majoria dels nius de tortugues trobats a la costa mediterrània peninsular els van detectar turistes o banyistes. Un cop trobats els nius, la prioritat ha estat protegir-los i traslladar-los a zones poc transitades, una tasca desenvolupada per personal especialitzat. Amb una pressió humana a les costes, també augmenten els perills per a les femelles que fan postes esporàdiques. Així, una femella va intentar fins a tres vegades fer el niu en una platja a Eivissa i no ho va aconseguir a causa de les molèsties dels turistes. Diverses institucions i entitats han impulsat iniciatives per estudiar i protegir els nius esporàdics del mediterrani. En el cas de la UB, els investigadors continuen mirant d'identificar les platges més adients per acollir-los. En tot cas, si la freqüència de nius creix -com tot sembla indicar- caldrà impulsar una gestió integrada del turisme amb la nidificació de tortuga com ja es fa amb gran èxit en altres llocs del món, alerten els experts.