La Nevera Solidària arriba al centre de Barcelona per evitar el malbaratament alimentari

Un refrigerador permetrà deixar excedents de menjar i que siguin aprofitats. És el 5è punt a Catalunya, on anualment es llença prou menjar com per alimentar 500.000 persones durant un any.
Instruccions d'ús de la nevera solidària
Instruccions d'ús de la nevera solidària | Generalitat de Catalunya
 

A partir d'aquest divendres, Barcelona comptarà amb un nou recurs per combatre el malbaratament alimentari, una ‘nevera solidària’, on deixar els excedents de menjar i que forma part d’una xarxa desplegada des de fa 3 anys a diferents punts de l’Estat amb l’objectiu de donar valor als aliments i poder compartir-los i no malbaratar-los. La nevera ha estat col·locada al número 80 del carrer Casp, seu d’un campus d’innovació i emprenedoria, i posa a l'abast de tothom un refrigerador per deixar-hi aliments que poden ser aprofitats per qualsevol persona garantint la seva confidencialitat. Les tasques de neteja i revisió de la caducitat dels aliments que s’hi dipositen la porten a terme voluntaris formats per tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i que vetllaran pel bon funcionament de la nevera.

La iniciativa Nevera Solidària, el néixer al 2015 a la localitat biscaïna de Galdakao i ja compta amb una vintena de punts solidaris d’aprofitament segur dels aliments arreu de l’Estat. A Catalunya, fins ara, n'hi havia havia 4 als barris de Sant Andreu i el Clot (Barcelona), a la Seu d’Urgell i a Vila-seca. La xarxa es completa amb neveres a Galdakao (2), Gasteiz, Toledo, Leioa, Donosti, València, Lasarte, Saragossa, Plentzia, Santiago de Compostela, Madrid, Sevilla, Basauri i Mungia. Es calcula que, entre totes les neveres de la xarxa, cada mes eviten que acabin a les escombraries prop de 2.000 quilos de menjar aprofitable. La nevera de Casp serà inaugurada avui a les 18h pel creador del projecte i coordinador de la xarxa de neveres solidàries, Álvaro Saiz. També es preveu la participació d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana i coneguda activista contra el malbaratament, i de Gaby Susanna, de la Plataforma Aprofitem els Aliments.

 

Cada any a Catalunya es llencen 262.471 tones d'aliments sòlids que es podrien aprofitar a llars, restaurants, bars, càterings i comerços, i que equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any. D'aquests aliments malbaratats, alguns conserven el valor nutritiu i d'altres simplement s'han fet malbé a la nevera o al rebost a causa d'una mala gestió de la planificació de compres, la comprovació de caducitats, per no respectar les indicacions de conservació o per excedir-se en les racions. Aquesta xifra equival a gairebé 35 quilos de mitjana per habitant i any i es produeix en el 58% de les llars catalanes, segons l'estudi 'Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya'elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.

S'estima que a la Unió Europea cada persona deixa perdre uns 179 quilos de menjar a l'any. En total, es tracta de 89 milions de tones anuals. Productors, fabricants, detallistes, empreses de càtering i consumidors deixen perdre els aliments en totes les etapes de la cadena alimentària. En aquesta estimació no s’han inclòs els residus agroalimentaris i els rebuigs de peix, el que suposa que la pèrdua total anual d'aliments és encara més elevada. S'espera que la pèrdua d'aliments augmenti fins a prop de 126 milions de tones per a l'any 2020 (un augment del 40%), en absència de polítiques preventives o altres activitats.