La neteja de la riera d'Osor obre un nou itinerari saludable a la conca del Ter

Els treballs de neteja i adequació de l'espai han permès millorar la qualitat de l'aigua i la capacitat de l'entorn de resistir inundacions o incendis
Un punt de la riera d'Osor després de ser desbrossat
Un punt de la riera d'Osor després de ser desbrossat | Fundació "la Caixa"

Una actuació de millora a la riera d'Osor, entre Anglès i Sant Hilari Sacalm (Girona) ha permès crear el primer itinerari circular saludable al seu entorn, a més de millorar-ne la qualitat de l'aigua potenciant l'efecte filtrador i depurador de la seva vegetació. Els treballs han estat duts a terme per cinc persones de la Fundació Onyar - La Selva, que han eliminat els residus i elements tòxics de la llera del riu i també han retirat la brancada morta i els arbres en mal estat, i s'emmarquen dins del conveni de col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i la Diputació de Girona per conservar i millorar el medi  natural i la biodiversitat a la zona alhora que es fomenta la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. Els treballs han tingut un cost total de prop de 23.000 euros.


La riera d'Osor forma part de la conca del Ter i transcorre per Sant Hilari Sacalm, Osor, la Cellera de Ter i Anglès, estant parciament inclosa a l’Espai Natural de les Guilleries. Entre les espècies comunes a la zona hi ha el barb de muntanya, la llúdriga, l’aligot vesper, el duc, el blauet i també el cranc de riu autòcton, que té a la riera d'Osor un dels pocs llocs on sobreviu a la conca del Baix Ter. És un espai força bon conservat, on es troben vernedes, salzedes i alzinars. Les tales, però, han eliminat part de la vegetació natural i han afavorit la proliferació d'acàcia blanca. La llera del riu també està sobresedimentada a causa de les actuacions humanes a la conca, com els circuits de motorcròs o l'agricultura. L'actuació que s'ha dut a terme ha consistit a retirar els abocaments detectats al llarg del curs de la riera, classificar els materials i dur-los a la deixalleria. Entre d'altres s'ha recollit runa, restes d'obra, mobles, pneumàtics, ampolles, electrodomèstics voluminosos com ara neveres i fragments d'Uralita. D’altra banda, També s’ha potenciat l’efecte filtrador i depurador de la vegetació de ribera eliminant la brancada morta i els arbres en mal estat que hi havia presents, que podien ocasionar problemes d’obturació del curs de l'aigua. L’estructura i la composició d’aquesta vegetació s'ha millorat per donar a l'ecosistema forestal més robustesa davant possibles alteracions com inundacions, focs, ventades, etc.


 

Finalment, s’ha creat un itinerari circular saludable a peu per la riera, que passa a formar part de les rutes dels afluents del Ter. El circuit comença al nucli d'Osor i recorre uns 5 quilòmetres per l'entorn en una hora i mitja i amb una dificultat moderada. El circuit segueix pistes forestals fins a un corriol, que aproxima a la riera i que ha estat desbrossat i se n'ha millorat el pas fent alguns esglaons i recol·locant pedres per facilitar el pas pels torrents. Això permet veure algunes gorgues de la riera com la de l'Olla, on s'ha instal·lat una barana. Durant el recorregut, a més, es poden veure fonts naturals i es pot gaudir de la frondositat del paisatge. Aquesta ruta passa a formar part de les rutes dels afluents del Ter.

Comentaris

envia el comentari