MonPlaneta
La NASA observa de prop les glaceres de Grenlàndia
  • CA
Glacera a Grenlàndia | NASA/OMG

Amb un nou avió de recerca i una base, el programa Oceans Fonent Grendlàndia (OMG per les seves sigles en anglès) ha començat aquesta setmana el seu tercer any de recollida de dades sobre com l’Atlàntic nord està fonent les glaceres de l’illa. Durant els primers dos anys, el programa ha fet les observacions més extenses sobre el problema, però el seu objectiu és aconseguir-ne encara més i entendre millor com s’està produint aquest fenomen. Des de l’inici de l’OMG, l’oceà ha estat canviant i això ha afectat el gel, i els seus responsables volen veure si aquests canvis es mantenen i si s’estan expandint al llarg de la costa grenlandesa.

Per tercera vegada, l’equip de l’OMG llençarà unes 250 sondes a les costes de l’illa, algunes d’elles a prop de les glaceres que acaben a l’oceà. Aquestes sondes cauen fins a una profunditat aproximada de 1.000 metres sota el nivel del mar i, mentre ho fan, recullen dades de la temperatura i la salinitat de les aigües. El problema és que la millor època per llençar les sondes és, precisament, durant la temporada d’huracans, i Grenlàndia és el lloc on molts d’ells es dissolen. Durant el 2016, durant alguns dies, hi havia tant de vent que ni tan sols podien obrir les portes dels hangars i era impossible volar. El 2016, van haver de trobar un avió alternatiu perquè el que volien fer servir, que havia de volar des de Houston (Texas) no va poder a causa de l’huracà Harvey.

Enguany, però, amb el nou avió i la nova base de què disposa el programa, l’OMG hauria de tenir més fàcil la seva feina. La nau, un Baslet BT-67, necessita menys recorregut per enlairar-se i aterrar que les que havien fet servir fins ara i podrà enlairar-se des de Kulusuk, un petit aeroport del sud-est de Grenlàndia, en comptes de fer-ho des d’un de més gran a Islàndia, deixant més temps disponible per a les seves activitats en cada vol i reduint les possibilitats de trobar condicions meteorològiques adverses. Quan acabin el llençament de les sondes en aquella banda de l’illa l’equip d’OMG es traslladarà a Thule, una base de la Força Aèria dels Estats Units al nord-oest, per cobrir la costa occidental.

Narvals a prop de Grenlàndia | NASA/OMG

Els canvis a l’oceà que envolta Grenlàndia no només afecten les glaceres sinó, també, els animals que hi viuen. Els narvals estan adaptats a les aigües àrtiques, movent-se cada any de mar obert a les costes de Grenlàndia i el Canadà. L’OMG també observa aquests animals i, gràcies a les seves dades, els científics poden conèixer molt millor el comportament d’aquests mamífers marins. Un dels equips, salparà durant aquesta setmana en un viatge de sis dies, boies davant de tres glaceres del nord-oest de l’illa. Les gravadores de so i els sensors amb què van equipades controlaran tant la temperatura i la salinitat del mar com la presència de narvals. Aquestes observacions matisaran i permetran interpretar les dades a gran escala obtingudes des de l’avió, ja que captaran dades noves cada dues hores i durant un període de dos anys.

Actualment, no se sap quins són els factors que afecten més decisivament els narvals, especialment pel que fa a les condicions dels oceans. Amb les dades de l’OMG, es podrà avançar molt en l’estudi d’aquests animals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa