MonPlaneta
La NASA canvia el nom d’Ultima Thule, l’objecte més llunyà mai visitat per una nau humana
  • CA
Ultima Thule, ara coneguda com a Arrokoth | NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute

Mentre la Terra passava de l’any 2018 al 2019, la sonda New Horizons de la NASA passava molt a prop de l’objecte més llunyà mai visitat per una nau humana: l’objecte 2014 MU69, batejat com a Ultima Thule i que es troba a uns 6.400 milions de quilòmetres del nostre planeta. Ara, ha informat l’agència espacial nord-americana, l’objecte ha canviat de nom i ha passat a ser conegut com a Arrokoth, una paraula que significa “cel” en l’idioma de les tribus nadives nord-americanes dels powhatan i els algonquins. La raó, segons va explicar Alan Stern, l’investigafor principal de la missió, és l’associació de la paraula “Thule” amb el règim de l’Alemanya nazi.

Ultima Thule significa “més enllà de Thule”, en referència a una illa mítica que apareix en alguns mapes medievals i que, suposadament, era el punt més septentrional de la Terra. Més enllà, doncs, se suposava que no hi hauria res. El nom va ser triat a través d’una campanya iniciada pel mateix equip de la missió New Horizons. Així doncs, com va dir Stern en una conferència de premsa el 2018, era un nom “molt vell, de molts segles d’antiguitat, probablement més de mil anys” i “fantàstic per a l’exploració”. En la seva opinió, “només perquè a alguns homes dolents els agradés el terme, no els hauríem de deixar segrestar-lo”.

Reconstrucció artística del pas de la sonda New Horizons per Plutó | NASA

La polèmica prové del nom de la Societat Thule, una organització secreta alemanya fundada el 1918, que tenia un fort caràcter ocultista i racista i que tenia com a objectiu estudiar l’antiguitat dels pobles germàntics i de la “raça ària”, sent una inspiració molt important en la creació dels aspectes místics de la ideologia del nacionalsocialisme. No només això, sinó que va ser una de les principals patrocinadores del Partit Obrer Alemany que, més tard i sota el lideratge d’Adolf Hitler, va ser convertit en el Partit Nacional Socialista Obrer Alemany. Hitler, de fet, va dedicar el seu llibre ‘Mein Kampf’ a un dels membres de la societat, Dietrich Eckart, i altres jerarques nazis com Rudolf Hess i Alfred Rosenberg van formar-ne part.

La ceremònia de canvi de nom, que va tenir lloc aquest dimarts, va comptar amb la presència de membres de diverses tribus nadives nord-americanes, els ancians de les quals van acceptar l’ús de la paraula Arrokoth com a nou nom per a Ultima Thule i que, en un comunicat, Stern ha explicat que “reflecteix la inspiració de mirar al cel i pensar en les estrelles i móns que hi ha més enllà del nostre”. “Aquest desig d’aprendre és al cor de la missió New Horizons”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa