Més de 40 entitats ecologistes reclamen el retorn del Departament de Medi Ambient

El Departament, que va existir entre 1991 i 2010, és considerat un element "imprescindible" per assegurar "la preservació del patrimoni natural, les polítiques ambientals i la sostenibilitat" de Catalunya
Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya | WIKICOMMONS

Més de 40 organitzacions ecologistes i ambientalistes i plataformes en defensa del territori han signat un manifest on es demana al proper Govern de la Generalitat que restableixi el Departament de Medi Ambient, que va existir entre 1991 i 2010 i les competències del qual actualment es reparteixen entre els departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Les entitats consideren que aquest repartiment no és eficient i és per això que faran arribar el manifest a tots els grups parlamentaris de la cambra catalana. Segons afirmen, el Departament de Medi Ambient és "una eina imprescindible" per a la "preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals i de sostenibilitat" a Catalunya. En aquest sentit, els signants també mostren la seva voluntat d'endegar un procés participatiu que faci la seva aportació a aconseguir els "objectius indefugibles i esperançadors" que s'han marcat.


 

La recuperació del Departament de Medi Ambient "amb unes funcions i estructura que permetin abordar els reptes bàsics per a la construcció amb criteris de sostenibilitat del futur país que volem", segons afirmen, seria una millora respecte la gestió d'algunes de les competències que ha fet el Departament de Territori i Sostenibilitat, que ha tingut altres prioritats a les quals "ha subordinat les polítiques ambientals i de preservació del medi". En aquest mateix sentit, i en referència també al Departament d'Agricultura, que actualment ostenta una part de les antigues competències de Medi Ambient, les entitats creuen que aquesta divisió de les responsabilitats no hauria d'existir "perquè comporta una clara manca d'eficiència i eficàcia", com en el cas dels Parcs Naturals, que són responsabilitat de Territori i Sostenibilitat, mentre la gestió i manteniment de pastures, pistes forestals i boscos, així com la gestió de la caça i la pesca, són competència d'Agricultura. Aquesta situació, consideren, requereix un canvi i que la Generalitat tingui un Departament de Medi Ambient "fort", amb coordinació i visió sistèmica, a diferència d'ara, on l'acció ambiental es troba "esquarterada". En aquest sentit, i dins d'un camí que ha de dur a "definir el nostre futur com a nova república", cal que avançar cap a "una nova cultura ambiental" sigui un element "indefugible". A més de la reintegració de totes les competències en un nou Departament de Medi Ambient, però, els signants també consideren molt important "integrar els criteris de Sostenibilitat dins la resta de departaments" en un procés d'"ambientalització" de l'administració catalana, raó per la qual, creuen, és imperatiu que un nou Departament de Medi Ambient amb competències "fortes" coordini l'acció global.

Comentaris

envia el comentari