Meat Calculator: com calcular la carn que ingerim i el seu impacte ambiental

Tot i que fa servir dades del principal consumidor mundial de carn, els Estats Units, aquesta aplicació proporciona dades orientatives de consum d'aigua, emissions de CO2, ingesta d'antibiòtics i d'altres indicadors relacionats amb la indústria càrnica i el consum dels seus productes.
Calculador de carn ingerida
Calculador de carn ingerida | xx

Com es beneficiaria el medi ambient si deixéssim de menjar carn? Quants animals deixaríem de menjar? Aquestes són les dues preguntes amb què es presenta l’aplicació Meat Calculator, desenvolupada pel portal blitzresults.com i que permet obtenir algunes dades sobre l'impacte global del consum de carn. En una primera versió disponible en línia, la Meat Calculator està adaptada a les xifres de consum de carn dels Estats Units -el major consumidor de carn del món en termes absoluts i el segon per càpita- i mostra dades sobre els tipus de carn més consumits (boví, pollastre i porc) i la seva ramaderia associada com ara el consum d’aigua, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i l’administració d’antibiòtics als animals.


Per tenir una idea dels resultats que s’obtenen cal tenir en compte que als Estats Units, en deu anys, cada persona de mitjana es menja l'equivalent a 288 pollastres, 2 porcs i 0,7 vaques. Si un nord-americà mitjà reduís a la meitat el seu consum de carn, situant-se una mica per sota de la mitjana de l'estat espanyol, estalviaria més de 4,5 milions de litres d’aigua en 10 anys en l’engreix dels animals que no es menjaria, evitaria l’emissió a l’atmosfera de 4.088 quilos de CO2 i al seu cos hi entrarien, aproximadament, 200 grams menys d'antibiòtics provinents dels animals. Els responsables de la Meat Calculator destaquen que l'aplicació pretén millorar la consciència que tenim els ciutadans sobre el consum de carn i les seves implicacions en la salut de les persones, el benestar animal i l’impacte ambiental. En el cas dels vegetarians, la calculadora només requereix que s'introdueixi quant fa que se segueix una dieta lliure de carn per calcular l’estalvi d’aigua, emissions de CO2 i antibiòtics. La proposta divulgadora que els responsables de Meat Calculator fan amb aquests càlculs és l’estalvi que es pot aconseguir reemplaçant part dels àpats de carn amb una alternativa vegetariana com el tofu, probablement el substitut de carn més conegut i estès segons els autors, que també adverteixen de la quantitat de "carn amagada" en aliments processats com ara pizzes, salses, amanides preparades, sopes i purés.


 

A l'estat espanyol el consum mitjà de carn és de 50,13 quilos per persona i any, segons un informe de 2016 del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente. El 74% correspon a carn fresca, amb una ingesta mitjana de 37,11 quilos/persona/any, seguit de carn transformada i carn congelada. Per tipus de carn, les mateixes xifres indiquen que, de mitjana, es consumeixen 5,61 quilos de boví per persona i any; 13,87 quilos de carn de pollastre i 10,68 quilos de carn de porc. Les dades indiquen que el consum total de carn a les llars espanyoles registra un lleu descens en els últims anys. Segons dades de la FAO-OCDE esmentats per la revista Forbes, Austràlia encapçala la llista de major consum de carn per càpita del món (93kg/persona/any, més de 250 grams al dia). A continuació se situen els ciutadans d’Estats Units (91,1 kg), Israel (86,1) i l’Argentina (84,7). L'estat espanyol ocupa la desena posició.

Comentaris

envia el comentari