Una manera eficient i verda de produir productes químics

El descobriment d'un catalitzador que accelera la formació d'enllaços en el carboni redueix costos econòmics i ecològics i ben aviat podria començar a ser emprat a escala industrial
Indústria química
Indústria química | -

La indústria química actual no només produeix un munt de productes molt útils per a la nostra societat, com ara medicaments, sinó que també produeix una enorme quantitat de deixalles. Aquesta situació es dóna particularment a la indústria farmacèutica i a la producció dels anomenats "químics fins", on el volum del producte que es volia aconseguir és molt més petit que els subproductes que en resulten, que sovint són absolutament inútils i no es poden reaprofitar per a res. Els catalitzadors que es fan servir en les reaccions, per exemple, en quedar dissolts, són molt díficils de separar de la resta de productes per tal de ser reaprofitats, i són una part important d'aquests subproductes. Un catalitzador sòlid, però, podria solucionar aquest problema del tot. Un equip de l'Escola Federal Politècnica de Zuric (Suïssa) ha aconseguit desenvolupar-ne un, segons afirmen en un article publicat a la revista 'Nature Nanotechnology'.


Aquesta nova substància és una xarxa molecular formada d'àtoms de carboni i de nitrogen i dins els orificis atòmics de la qual han col·locat àtoms de pal·ladi. Fent petites partícules sòlides d'aquest materials, els investigadors van aconseguir catalitzar perfectament el que es coneix com la reacció Suzuki, una forma de crear enllaços entre àtoms de carboni que va fer que el seu descobridor, Akira Suzuki, rebés el Premi Nobel de Química l'any 2010. Fins aquest moment, la utilització d'aquesta reacció s'havia fet sempre amb catalitzadors solubles, creant subproductes no desitjats. Aquest nou material, però, pot canviar això. Com que és molt estable i no es dissol en el líquid de la reacció, es pot reutilitzar un gran nombre de vegades i, per tant, no només redueix els subproductes sinó també els costos i, per si això fos poc, resulta 20 vegades més eficient que els catalitzadors que són emprats habitualment.


 

Segons els investigadors, aquest material estarà a punt per començar a ser utilitzat comercialment d'aquí a poc temps, reduint tant l'ús de pal·ladi com la quantitat de deixalles derivades de la indústria farmacèutica i la dels químics fins. L'elaboració d'un catalitzador sòlid fent servir aquesta xarxa, a més, no només es pot fer servir amb pal·ladi sinó que pot tenir moltes més aplicacions, podent ser emprada per crear altres catalitzadors sòlids. Aquesta línia de recerca, precisament, és la que es disposen a explorar d'ara endavant, a més de preparar-se per fundar una empresa que tregui profit d'aquesta nova manera de crear catalitzadors.
Comentaris

envia el comentari