L'ozó és responsable de més de 250.000 morts anuals a Europa, la Xina i els EE.UU

Un nou estudi mostra clarament els impactes en la salut de la població que té l'exposició a llarg termini a nivells alts d'aquest gas
Cabina de control dels nivells d'ozó troposfèric
Cabina de control dels nivells d'ozó troposfèric | Ramon Vilalta

Un estudi recent ha fet servir un mètode innovador per estudiar les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones l'exposició als nivells d'ozó que respirem a Europa, la Xina i els Estats Units. Dels resultats obtinguts se'n desprèn que només l'any 2015, unes 266.000 persones van morir prematurament per causes relacionades directament amb la presència de grans quantitats d'ozó a l'aire. La recerca, duta a terme per científics de les universitats de Duke (Estats Units) i York (Anglaterra) i publicada a la revista 'Environmental Research Letters', mostra que hi ha una relació clara entre l'exposició a nivells alts d'aquest gas i diversos problemes de salut. Fins ara les recerces havien posat molt èmfasi en els efectes a curt termini, però aquesta darrera ha posat el seu focus en les proves, cada cop més concloents, de la mortalitat prematura a causa de problemes respiratoris que es pot relacionar directament amb l'exposició sostinguda a l'ozó.

 

Per al seu estudi, l'equip d'investigadors va fer servir dades corresponents a l'any 2015 de diverses xarxes de control de qualitat de l'aire per saber a quant d'ozó havia estat exposada la població. Amb aquestes xifres, i gràcies a l'ús de models d'exposició-efectes basats en estudis anteriors de la Societat Americana del Càncer, van obtenir una estimació de la mortalitat prematura causada, directament, per l'exposició a l'ozó. Les conclusions són clares, ja que la relació entre l'ozó i alguns problemes respiratoris potencialment mortals és més alt del què s'havia pensat fins ara i, segons els responsables de l'estudi s'hauria de tenir més en compte. A més, els resultats d'aquesta recerca també mostren que, per aconseguir resultats més encertats, les estimacions d'efectes negatius per a la salut de l'exposició a gasos com l'ozó s'haurien de fer analitzant períodes de temps més llargs, especialment en regions com les estudiades, on el cicle i la distribució estacional de l'ozó ha canviat durant les darreres dècades.