L'ONU diu que som l'última generació que podem fer front al canvi climàtic

Es poden prendre mesures per restringir l'augment de temperatura, però segons Nacions Unides cal fer canvis sense precedents a l'estil de vida modern i en els sistemes d'energia i transport
Mar, núvols, paisatge

Un nou estudi fet púlbic aquest dijous mostra que l'escalfament global va continuar l'any 2018 i es va registrar de promig la temperatura, la quarta més alta des de que se'n tenen registres, i es va situar quasi un 1º per sobre del nivell preindustrial de la segona meitat del segle XIX.

 

L'informe provisional sobre l'estat del clima 2018 elaborat per l'Organització Meteorològica Mundial l'OMM, inclou dades de diverses agències que treballen per l'ONU i assenyala que la concentració de gasos d'efecte hivernacle es troba en un nivell rècord. “Si es manté la tendència actual, la temperatura es podria incrementar de 3 a 5º C a finals d'aquest segle. I si explotem tots els recursos fòssils coneguts, la temperatura pujaria encara més" alerta Petteri Taalas, secretari general de l'OMM.

 

L'estudi se suma a l'evidència científica que s'utilitzarà en les negociacions de la 24a Conferència de les Parts de la Convenció sobre en Canvi Cimàtic, la COP24, que es farà a partir d'aquest dia 2 de desembre fins dia 14 a Katowice, a Polònia, amb l'objectiu d'adoptar una guia per a la implantació de l'Acord de París que busca limitar la pujada de la temperatura global a 1'5º pel final de segle. 

 

"Val la pena repetir una vegada més que som la primera generació que entén el canvi climàtic, però també som lúltima que poden fer alguna cosa al respecte" agefeix Taalas. L'OMM recorda que cada fracció d'un grau d'escalfament té un impacte en la salut humana i en el seu accés als aliments i l'aigua, a més de provocar l'extinció d'animals i plantes i impedeix la supervivència del corall i la vida marina. L'increment de la temperatura afecta la productivita i la seguretat alimentària. I segons l'informe, també posa en perill l'existència de les comunitats costaneres i les illes petites 

 

Però sembla que hi ha esperança i segons el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, l'IPCC, restringir l'augment de temperatura a 1'5º és possible, però requereix canvis sense precedents en l'estil de vida modern i en els sistemes d'energia i transport. 

 

Per contribuir a mitigar aquest fenomen, l'OMM està al cas dels estudis científics i integra els nous descobriments en les seves estratègies per donar suport als països en la predicció meteorològica i en el desenvolupament de serveis que redueixen els riscos relacionats amb el canvi climàtic i els esdeveniments externs. Així mateix també preparar eines per ajudar a gestionar les emissions de gasos d'efecte hivernacle.