Llum verda a la restauració de l'abocador del Garraf

El projecte suposarà una inversió de 27,7 milions d'euros. Les 60 hectàrees de l'espai s'integraran al Parc Natural del Garraf després d'una restauració que durarà 8 anys. Ø  El projecte té un pressupost total de 27,7M i es preveu restaurar-lo en 8 anys
L'abocador del Garraf actualment
L'abocador del Garraf en una imatge de 2006 | Àrea Metropolitana de Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat amb caràcter definitiu el projecte bàsic de restauració de l’abocador de la Vall de Joan, que comptarà amb finançament de l'agència de residus de Catalunya i afectarà una àrea de 448.735 m2. Aquest espai, situat entre els municipis de Begues i Gavà i que ocupa una superfície d'aproximadament 60 hectàrees, va rebre durant tres dècades els residus municipals de bona part del territori metropolità. Després d'una inversió de 27,7 M€ en la seva renaturalització, es convertirà en un espai singular en l’àmbit del Parc Natural del Garraf. Els treballs de restauració van iniciar-se el 2001 als 20.000 m2 que corresponen a Gavà però van quedar aturats el 2010 per falta d’aportació de fons. La zona que encara no ha estat restaurada ocupa unes 40 hectàrees més, totes dins el terme municipal de Begues. Amb l'aprovació per part de l'AMB d'aquest projecte bàsic es millora la proposta paisatgística anterior així com la naturalització de l’espai, alhora que també suposa també una reducció dels costos d’execució.


El projecte definitiu recull les propostes de les administracions implicades i incorpora parcialment les al·legacions de part d’entitats locals i naturalistes. El projecte preveu, entre d’altres, la preservació de zones humides, la incorporació d’un punt d’observació d’aus que permetrà l’albirament de l’àguila cuabarrada i altres, la definició de parcel·les amb guaret rotatiu de 3 anys, la impermeabilització superficial i la recollida d’aigües pluvials. La forma plana del relleu a la part superior permetrà el pas de fauna i la naturalització de l’indret, comportant la integració d’espècies d’alt valor ecològic i un increment de la biodiversitat. Aquest procés farà d’aquest antic abocador un espai singular, un altiplà de prats dins l’accidentada topografia del massís del Garraf, com a testimoni geogràfic del servei que va donar a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’aprovació significa un pas més dins del procés de reparació d’aquest espai amb l’objectiu de transformar el què havia estat un abocador en un espai natural on es porti a terme una integració paisatgística al Parc del Garraf tenint en compte la memòria històrica del lloc.


 

El projecte bàsic preveu la restauració total del dipòsit en 7 fases. Actualment l’AMB treballa en la redacció dels projectes executius de les fases 1 i 2, situades a la part superior de la vall. Es va decidir iniciar els treballs per la part superior de l’abocador -la porta de Begues- per tal que les aigües pluvials no s’infiltrin dins la massa de residus i tampoc no puguin afectar les àrees que ja han estat segellades. L’objectiu de l’AMB és executar totes les fases que resten per a la restauració del dipòsit sense aturades temporals, és per això que està treballant amb l’ARC i altres administracions per tancar-ne el finançament. El cost de les actuacions definides en el projecte de la fase 1 estarà cobert per l’Agència de Residus de Catalunya, amb un pressupost de 3.000.000 d’euros. Es preveu que aquestes actuacions s’iniciïn durant el primer trimestre del 2019 i la restauració completa pugui estar enllestida en 8 anys.





Comentaris

envia el comentari