MonPlaneta
L’estudi de la diversitat genètica humana ajudarà a detectar propensió a malalties
  • CA
Ciència i tecnològia | Pixabay

Un nou estudi publicat a la revista ‘Science’ i elaborat per l’Institut Wellcome Sanger i la Universitat de Cambridge, a Anglaterra, aporta al coneixement de la comunitat científica l’anàlisi més gran que s’ha fet fins ara de la diversitat genètica dels humans. Després de seqüenciar el genoma de 929 persones, s’ha descobert un gran nombre de variacions genètiques desconegudes fins ara i s’ha obtingut molta informació sobre el passat evolutiu de l’espècie, un procés molt complex a través del qual els nostres avantpassats es van diversificar, expandir i barrejar a tots els indrets del planeta. Aquesta mostra tan detallada de la diversitat genètica de la població mundial, que ha estat posada a la disposició de tots els investigadors, també permetrà treballar en la susceptibilitat a les malalties de les diverses poblacions del món.

Fa entre 50.000 i 70.000 anys, els primers humans moderns van emigrar d’Àfrica cap al nord, sortint del continent i arribant a Euràsia, on es van barrejar amb els homínids que ja l’habitaven, com ara els Neandertals, deixant la seva petjada al nostre ADN. Després de la desaparició d’aquests cosins de la nostra espècie, que segons algunes teories es podria haver degut a malalties transmeses pels antics humans arribats de nou, es va produir el pas dels caçadors-recol·lectors a l’agricultura, amb l’arribada del Neolític fa, aproximament, uns 10.000 anys. En aquest procés, els nostres avantpassats es van escampar per tots els racons del planeta, i aquest estudi és el primer que mostra la diversificació que va produir, gràcies al seqüenciament del genoma de persones de 54 poblacions geogràfica, lingüística i culturalment diferents.

Els resultats van revelar milions de variacions desconegudes de l’ADN que són exclusives d’alguns grups i que poden determinar com de susceptibles són a determinades malalties. Disposar d’aquest estudi tan complet pot representar, doncs l’inici de tot un gran camp de recerca que pot ajudar moltíssim no només en el coneixement de la història, l’evolució i les migracions humanes al llarg de la seva història sinó, també, a la medicina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa