L'Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat es desplegarà aquesta legislatura

El conseller Damià Calvet vol millorar el finançament per a la protecció del medi ambient per poder gestionar adequadament els espais naturals existents, tot i l'oposició d'alguns sectors
Parc natural de Sant Llorenç del Munt
Parc natural de Sant Llorenç del Munt | x

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va explicar aquest dimarts a la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat quines són les mesures que prendrà el Govern per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 marcada per l’Assemblea de Nacions Unides el 2015 pel que fa a la conservació del medi ambient. Una d’elles, la nova Llei de Patrimoni Natural i la Biodiversitat, “llargament reclamada en més d’una legislatura” i la creació de l'agència associada, impulsada la legislatura passada amb el suport de Junts pel Sí, PSC i Catalunya sí que es pot i que es vol reprendre malgrat l'oposició de diversos col·lectius com ara els propietaris forestals. “L’objectiu és crear una estructura més sòlida i estable per impulsar polítiques de conservació del patrimoni coherents i sostingudes en el temps, amb fonts de finançament pròpies, per treure el patrimoni natural de la situació d’infrafinançament històrica que pateix i visibilitzar les polítiques de conservació”, va assegurar Calvet.

 

Calvet també va considerar una prioritat la futura llei que regularà la utilització d’animals per a la experimentació i altres finalitats científiques, per adaptar l’ordenament català a la Directiva europea. Les dues lleis a modificar són la d’avaluació ambiental de plans i programes, i la de protecció dels animals domèstics, per evitar incerteses i dotar-les de més precisió. Entre els nous decrets, Calvet ha destacat els que serviran per desplegar el Fons del Patrimoni Natural, per a la creació del registre d’acords de custòdia del territori, per a la creació de la marca “Parcs” per a la promoció de productes i serveis generats als espais naturals de protecció especial, per la creació del catàleg de la fauna amenaçada de Catalunya, i la modificació del decret regulador dels procediments de compensació de danys i perjudicis causats per espècies animals protegides, per ampliar el seu abast. El conseller Calvet també va parlar de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que ha qualificat com “la principal cita de la legislatura anterior en matèria de biodiversitat” i que ha estat aprovada aquest dimarts pel Govern. Calvet va assenyalar que per aquesta legislatura el repte és iniciar el seu desplegament, perquè la biodiversitat és l’element que presenta una evolució més negativa i és necessari aquest full de ruta en matèria de conservació de la natura fins al 2030.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una imatge d'arxiu
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una imatge d'arxiu | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller va insistir que “no n’hi ha prou a perdre menys natura, sinó que cal crear-ne de nova”, i va destacar el paper dels projectes d’infraestructura verda, que s’han anat desenvolupant durant els darrers anys, com ara la restauració de posidònies, dels sistemes dunars a les platges de l’Empordà, etc. El conseller va recordar que durant molts anys les polítiques de medi natural no van ser una prioritat i que el patrimoni natural i la biodiversitat no disposen del finançament que correspondria a un país com Catalunya. Per això, va destacar que el Govern treballarà en un paquet de mesures fiscals per desincentivar allò que perjudica el medi ambient i incentivar allò que s’alinea amb els objectius de protecció del medi. En aquest sentit, ha apuntat que “no descartem, si trobem les complicitats necessàries en seu parlamentària, anar més enllà i obrir un gran debat, en forma de llei de la fiscalitat i els incentius ambientals”. També va asseurar que “tirarem endavant i desplegarem tant el fons com l’impost per gravar les emissions de CO2 dels vehicles”. Quant a parcs naturals, va recordar que “la prioritat no és declarar-ne nous, sinó l’ordenació i la gestió dels existents, perquè si no solucionem la qüestió del finançament i els recursos humans, no seria responsable fer-ho”.