MonPlaneta
L’Estat continua incomplint les normatives europees d’energia, residus i contaminació de les aigües
  • CA
La seu de la Comissió Europea a Brussel·les | Cedida

En seves decisions mensuals pel que fa als procediments d’infracció, la Comissió Europea ha engegat un seguit d’accions judicials contra diversos estats membres, entre els quals l’espanyol, que han incomplert les obligacions que els incumbeixen d’acord amb la legislació de la UE. L’objectiu d’aquestes decisions, que inclouen diversos àmbits d’actuació de la UE, és garantir la correcta aplicació de la legislació de la UE en benefici dels ciutadans i de les empreses. Tot i les infraccions, la Comissió també ha arxivat 107 casos que els estats membres que han rebut un advertiment han resolt sense que s’hagi hagut de tirar endavant cap procediment d’infracció.

En matèria de contaminació, la Comissió ha enviat una carta de requeriment cridant l’atenció a l’estat espanyol, juntament amb Itàlia, perquè respectin la normativa comunitària en matèria de contaminació per nitrats, ja que consideren que no es protegeixen prou les aigües contra la contaminació amb aquestes substàncies, provinents dels sectors agrícola i ramader. La legislació comunitària en aquest camp és una de les claus de la legislació europea sobre l’aigua, que vol reduir la contaminació causada o provocada pels nitrats d’origen agrícola. Per atènyer aquest objectiu, la directiva sobre els nitrats, de 1991, inclou diverses mesures que els estats membres han d’engegar i aplicar, inclòs el control de l’aigua, la designació d’àrees vulnerables als nitrats i l’establiment de codis de bones pràctiques agrícoles i programes d’acció. L’Estat, però, no està supervisant les seves aigües de manera eficaç i, per tant, fa dubtar de la seva capacitat de supervisar les àrees contaminades i d’avaluar l’eficàcia dels programes de descontaminació, limitant l’eficàcia de la legislació europea. Per tant, la Comissió ha decidit d’enviar cartes de requeriment i li dóna dos mesos per respondre-hi; en cas contrari, la Comissió pot decidir d’enviar-hi un dictamen motivat.

La manca de control sobre la contaminació per purins és una de les infraccions detectades per la Comissió Europea | VIA Empresa

En l’àmbit de l’energia l’estat espanyol, juntament amb Àustria, Finlàndia, Alemanya, Hongria i Romania, ha rebut una carta de requeriment perquè encara no ha trasposat o aplicat correctament tot un seguit de requisits de la directiva europea d’eficiència energètica de 2012, que vol assolir un 20% d’eficiència energètica de cara a l’any 2020 i aplanar el camí perquè s’introdueixin aquestes mesures. Ara, tots els estats esmentats disposen de dos mesos per resoldre als arguments que els ha plantejat la Comissió. En cas que no ho facin, la institució pot decidir enviar-los un dictamen motivat instant-los a fer-ho.

Justament, aquesta ha estat la mesura que ha decidit prendre la Comissió Europea per aconseguir que l’estat espanyol respecti la legislació comunitària en matèria de gestió de residus. En concret, li ha cridat l’atenció arran de l’incompliment de les seves obligacions jurídiques en matèria de gestió de residus i protecció de la salut humana i el medi ambient. D’acord amb la Directiva marc sobre residus de 2008, els estats membres estan obligats a prendre les mesures necessàries per garantir que la gestió dels residus es dugui a terme sense posar en perill la salut humana ni perjudicar el medi ambient. Malgrat la informació incompleta que Espanya ha fet arribar a la Comissió, hi ha un munt de proves que demostren que en aquest estat membre encara hi ha com a mínim 513 abocadors il·legals que han de ser clausurats, segellats i regenerats i que estan provocant una greu degradació del medi ambient. Arran d’aquest incompliment sistèmic i dilatat en el temps de les obligacions que emanen de la UE, la Comissió ha decidit d’enviar a Espanya un dictamen motivat i disposa de dos mesos per respondre als advertiments de la Comissió o córrer el risc d’acabar davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cràcia a novembre 08, 2018 | 15:32
    Cràcia novembre 08, 2018 | 15:32
    Aquest desastre d'estat espanyol, ja a la bancarrota, que necessita amenaçar amb la polícia i l'exèrcit per continuar esprement Catalunya, hi ha alguna normativa europea que NO incompleixi??
  2. Icona del comentari de: NO CAL QUE ENVIEU CARTES, SEGURAMENT NI LES DEUEN LLEGIR, UN BON ESCARMENT ,QUE ELS HI FA MOLTA FALTA¡¡ a novembre 08, 2018 | 19:54
    NO CAL QUE ENVIEU CARTES, SEGURAMENT NI LES DEUEN LLEGIR, UN BON ESCARMENT ,QUE ELS HI FA MOLTA FALTA¡¡ novembre 08, 2018 | 19:54
    Mira per on¡¡els que parlen i repeteixen com lloros:",HAY QUE ACATAR LAS LEYES I LAS SENTENCIES",no solament es pasant les seves propies lleis i sentencies pel forro, si mno que tambe fan el mateix mb les normatives europees,SENYORS DIPUTATS EUROPEUS, A N'HI HA PROU D'IMPUNITAT,UN BON ESCARMENT AL" GOBIERNO ESPAÑOL"¡¡ ENCARA NO ENTENEU PERQUE ELS CATALANS VOLEM TRENCAR LES CADENES QUE ENS TENEN LLIGATS, CONTRA LA NOSTRA VOLUNTAT A UN PAIS CORRUPTE, SUPERB I VIOLENT...ETC?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa