L'estació de regeneració d'aigües del Prat de Llobregat ha entrat en funcionament

De moment el seu objectiu serà mantenir el bon estat dels aqüífers de la Vall Baixa i el Delta i frenar la intrusió salina.
Depuradora del Prat de Llobregat
Depuradora del Prat de Llobregat | M.R.F.

El sistema terciari de la depuradora del Llobregat va entrar en funcionament la setmana passada, després que el passat mes de febrer un conveni entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua desencallessin els problemes de finançament de l'infraestructura. El terciari, conegut també com a Estació de Regeneració d'Aigües, fa servir un tractament físic-químic, de filtració i desinfecció ultraviolada, per obtenir aigua apta per a ser abocada riu amunt en cas de necessitat com, per exemple, en situació d'alerta per sequera. Habitualment, en casos de normalitat, l'aigua sortint de la depuradora s'aboca directament al mar.


Tot i que les pluges de les darreres setmanes han permès una recuperació relativa dels nivells dels embassaments i la situació és menys greu que durant l'hivern passat, la posada en marxa d'aquesta instal·lació és clau per millorar la garantia de subministrament de l'AMB, ja que això demana tenir operatives al 100% les instal·lacions de l'ERA, que permeten augmentar el cabal del riu, recarregar els aqüífers i frenar la intrusió salina al Delta del Llobregat, a més d'aportar cabals ambientals a les llacunes del mateix Delta i de la Vall Baixa del riu. A ple rendiment, el sistema terciari pot arribar a produir 3 m3/s d'aigua, el consum equivalent a una població de més d'un milió d'habitants o al 25% de la demanda de l'AMB.


 

Pel que fa a la seva producció, es van determinar tres models de funcionament: normalitat, prealerta i alerta i excepcionalitat i emergència. Actualment el sistema treballa segons el primer supòsit i el seu objectiu és mantenir en bon estat els aqüífers i frenar la intrusió salina. En qualsevol cas, el volum d'aigua que s'ha de produir serà variable segons l'estat hidrològic i l'establirà mensualment l’ACA. L’AMB s'encarregarà de fer el seguiment dels nivells de l'aigua post-tractada.
Comentaris

envia el comentari