No complir l'Acord de París posaria en perill d'inundacions el 21% del planeta

Els països més pobres serien els més afectats pels fenomens climàtics extrems mentre que, als països rics, les sequeres s'intensificarien encara més.
Inundacions a Hanoi (Vietnam) l'any 2008.
Inundacions a Hanoi (Vietnam) l'any 2008. | Haithanh (CC)

L'acompliment de l'Acord de París i, per tant, la frenada de la pujada de la temperatura de la Terra, tindrà efectes directes en les inundacions que es produiran en el futur. Un grup de recerca ha realitzat simulacions amb models hidrològics de tot el món per comprovar quins serien els resultats d'un escalfament de 2ºC -és a dir, si no es complís l'Acord- i un d'1,5ºC -si es complís-. Els resultats obtinguts indiquen que, si les temperatures pugen 2ºC, les riuades i el perill d'inundacions posaran en risc el 21% de la superfície de Terra. Si l'Acord de París es complís i l'augment de la temperatura es limités a 1,5%, en canvi, la massa terrestre afectada seria gairebé la meitat, un 11%.


L'equip responsable d'aquest estudi, liderat per la Universitat Goethe de Frankfurt (Alemanya) i encapçalat per la professora Petra Döll del Departament de Geografia Física, ha publicat els resultats a la revista 'Environmental Research Letters'. Els dos models hidrològics fets servir per les anàlisis van fer servir un tipus de simulació nou per tal de quantificat els riscos a llarg termini del compliment o no compliment dels objectius climàtics fixats a la capital francesa. En base a 7 indicadors, les seves prediccions inclouen els riscos que poden córrer no només els humans sinó també els organismes que viuen a l'aigua dolça i la vegetació. Segons els resultats obtinguts, els països amb una renda per càpita mitjana i baixa serien els que es beneficiarien més de frenar l'augment de les temperatures a 1,5ºC perquè, en cas que no passés, serien a les zones on el risc d'inundacions augmentaria més. Els països més rics, en canvi, obtindrien els seus beneficis més grans del fet que els rius i el sòl s'assecarien molt menys durant els mesos més càlids de l'any.


 

L'Acord de París sobre el canvi climàtic, signat el desembre de 2015, estableix que l'increment global de les temperatures s'hauria de mantenir per sota dels 2ºC respecte els nivells anteriors a l'inici de la Revolució Industrial, amb 1,5ºC com a objectiu òptim. Per veure quina diferència hi hauria entre totes dues situacions, el Ministeri d'Educació i Recerca del govern federal alemany va encarregar aquest estudi, que es vol incloure en un informe especial del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic.
Comentaris
Pepet de Vallmanya
Als imbècils això no els preocupa. I n'estem plens ... d'imbècils, que a més, no ho saben que ho són, entre ells , la majoría de governants que voten .

envia el comentari