L'any 2020 els telèfons mòbils seran la tecnologia de la informació més nociva

Les TIC, que avui suposen un 1,5% de l'impacte ecològic global, podrien arribar a ser-ne un 14% d'aquí poc més de 20 anys
fotografia amb smartphone
| Pixabay

Tot i que l'energia que necessita un telèfon mòbil per funcionar és molt petita, la seva petjada ecològica total podria fer que, l'any 2020, aquests aparells fossin l'element més contaminant de totes les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Això és el que indica un estudi del professor d'Emprenedoria i Innovació Lofti Belkhir, de la Facultat d'Enginyeria de la Universitat McMaster d'Ontario (Canadà) els resultats del qual han estat publicats a la revista al Journal of Cleaner Production. Belkhir ha estudiat l'empremta de carboni de productes com ara telèfons mòbils, ordinadors portàtils i d'escriptori, tauletes i també centres de càlcul i xarxes de comunicació de l'any 2005 ençà, i els seus descobriments indiquen que el software és el principal factor que impulsa el consum de TICs i, també, que aquestes tecnologies tenen un impacte ecològic molt més gran que no es pensava, majoritàriament a causa de les seves producció i ús.


Segons l'estudi de Belkhir, tot i que actualment les TIC només suposen un 1,5% de l'empremta ecològica global, el 2040 podria haver augmentat fins al 14%, equivalent a la meitat de la que té tot el sector del transport. D'entre tots els aparells relacionats amb aquestes tecnologies, la tendència observada indica que, l'any 2020, els que tindran un impacte més negatiu sobre el medi ambient seran els telèfons mòbils. Tot i que l'energia que necessiten per funcionar és molt petita, el 85% del seu impacte ecològic prové de la seva fabricació, especialment perquè els seus processadors i les seves estan fetes de metalls preciosos que s'extreuen a un cost energètic molt alt. La seva vida útil, a més, és molt curta, cosa que alimenta la indústria que en produeix models nous i que converteix els vells en deixalles cada molt poc temps. En un futur proper, segons Belkhir, el consum energètic total d'un telèfon mòbil superarà el d'un ordinador.


 

Per si amb això no n'hi hagués prou cada missatge, cada trucada i cada vídeo que es pugen o es baixen d'internet a través d'un telèfon móbil són possibles gràcies als centres de dades i a les xarxes de telecomunicacions que, per funcionar, consumeixen molta energia, la majoria de la qual es continua obtenint de combustibles fòssils. Segons el professor Belkhir una de les possibles solucions per aturar aquesta tendència, precisament, és aconseguir que aquests sistemes de telecomunicacions i centres de dades funcionin amb electricitat provinent de fonts d'energia renovables. En aquest sentit, troba que és una bona notícia que tant Google com Facebook incloguin dins dels seus plans de futur que els seus centres de dades redueixin la seva empremta ecològica funcionant amb energies netes, però també creu que les administracions haurien d'impulsar polítiques que tinguessin com a objectiu que totes les companyies segueixin el mateix camí. A més de tot això, però, també considera que caldria allargar la vida dels telèfons mòbils, acabant amb la situació actual d'obsolescència en un termini aproximat de dos anys, per reduir l'impacte que té la seva fabricació.

Comentaris
Pensava
que es referia a l'impacte en els processos de raonament abstracte, i en la privacitat.

envia el comentari