MonPlaneta
L’Amazones peruà està sent arrasat a causa de les explotacions d’or
  • CA
La selva amazònica al Perú | Martin St-Amant (CC)

Les petites explotacions auríferes han destruït gairebé 70.000 hectàrees de bosc a la regió peruana de l’Amazones durant els darrers 5 anys, segons afirma un estudi elaborat per científics de la Universitat de Wake Forest (Estats Units). Aquesta destrucció, un 30% més alta de la que es creia, és el resultat d’activitats mineres a petita escala o artesanals, i s’ha calculat gràcies a un nou mètode de fusió de dades que, segons afirmen els responsables de la investigació, és entre un 20 i un 25% més acurat que els que s’havien fet servir fins ara.

Els sistemes emprats habitualment fan servir diferents tipus d’informació de les ones de llum per detectar canvis al paisatge a les imatges per satèl·lit. Combinar-los dóna molta informació sobre el tipus de deforestació que està patint una zona determinada. En aquest cas, la mineria d’or a petita escala és molt difícil de detectar perquè els seus efectes, des del satèl·lit, es poden confondre amb zones humides naturals tot i el gran dany que causen. En aquesta activitat, els miners no esperen trobar la veta mare sinó que exploren els boscos buscant petites quantitats d’or, afectant àrees molt grans ja que es talen arbres, s’extreuen sediments dels rius i es fa servir mercuri per extreure’n l’or, amb uns resultats mediambientals enormes ja que, un cop els miners han acabat, tant els arbres com el sòl han estat convertits en un paratge desolador.

La mineria d’or artesanal a l’Amazones peruà va començar a principis dels anys 2000, quan una nova autopista va connectar el Perú i el Brasil, fent que una zona fins aleshores remota fos accessible per a tothom. Si abans calien dues setmanes en tot terreny per anar de Cuzco a Puerto Maldonado, la principal localitat de la regió, ara només calen 6 hores en autobus. Com que la mineria artesanal no requereix grans màquines, ha estat una gran oportunitat per treballadors pobres d’arreu del país d’aconseguir ingressos, deixant darrere seu un rastre de dunes de terra i bassals d’aigua contaminada amb mercuri. El ministeri de Medi Ambient peruà ara s’ha aliat amb els investigadors de Wake Forest per mirar de fer servir aquesta nova eina per identificar la deforestació causada pels miners d’or i prendre mesures per aturar-la el més aviat possible i, també, per estudiar quines espècies autòctones es poden fer servir per regenerar les grans masses forestals perdudes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Als anys 80 vaig veure una pintada que deis a novembre 15, 2018 | 15:46
    Als anys 80 vaig veure una pintada que deis novembre 15, 2018 | 15:46
    Salva la Amazonia, mata un blasileño.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa