L'Aliança Global d'Operadors d'Aigua: cooperació per garantir el bé més preuat

Des del Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau aquesta institució de l'ONU treballa per millorar l'accés i l'eficiència de l'ús d'aquest recurs a tot món mitjançant la col·laboració entre operadors.

Representants de BCASA, WSSA i GWOPA davant l'Ajuntament de Barcelona durant el desenvolupament d'un dels seus projectes
Representants de BCASA, WSSA i GWOPA davant l'Ajuntament de Barcelona durant el desenvolupament d'un dels seus projectes | BCASA

El Pavelló de la Mercè del Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau acull, des de fa uns anys, la seu de l'Aliança Global de Col·laboració entre Operadors d'Aigua (GWOPA, en anglès), una institució que té com a objectiu primordial establir una xarxa multisectorial entre operadors d'aigua, la majoria públics, que cooperin per superar tota una sèrie de reptes en la gestió dels recursos hídrics que, malgrat les diferències entre països o regions, són força semblants arreu del món. L'objectiu de GWOPA, resumit ràpidament, és tan clar com ambiciós: consolidar una xarxa amb capacitat de respondre de manera local a problemes globals, enfrontant-se mitjançant la col·laboració a un dels problemes més grans a què s'enfronta un món que està canviant a gran velocitat, com ho és l'accés, el sanejament i l'eficiència de l'ús de l'aigua.

Vinculada al Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans (UN-HABITAT), que té la seu d'un dels seus projectes al mateix Pavelló de Sant Leopold, GWOPA va ser fundada l'any 2007 per decisió d'un Consell d'Experts del Secretari General de les Nacions Unides i concentra els seus esforços a millorar els serveis d'abastiment i sanejament de països en vies de desenvolupament a través d'iniciatives de col·laboració entre operadors i proporcionant mesures de capacitació i eines pràctiques a les persones que hi treballen.

El marc d'actuació inicial de GWOPA van ser els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, acordats l'any 2000 entre 189 països per posar remei a problemes considerats greus o radicals i que afectaven la vida de les persones. Basant-se en aquests objectius, l'Aliança va redactar-ne uns de propis per als operadors d'aigua, que es basaven en l'enfortiment de les relacions nord-sud i sud-sud per tal de proporcionar accés fàcil a aigua sanejada arreu del món. A finals del 2016, però durant la darrera Conferència de les Nacions Unides sobre l'Habitatge i el Desenvolupament Urbà Sostenible - Hàbitat III, es va aprovar la Nova Agenda Urbana, una guia per orientar els esforços en matèria de desenvolupament de les ciutats durant els propers 20 anys que, des d'aleshores, ha esdevingut el nou marc de treball de GWOPA. En conseqüència, l'Aliança ha deixat de posar tant el seu focus en l'accés a l'aigua i ha parat molta més atenció a l'eficiència, la gestió i la reutilització dels recursos hídrics.

Actualment, el 59% dels projectes que impulsa GWOPA són cooperacions sud-sud, és a dir, entre operadors d'aigua de països en vies de desenvolupament que, seguint el codi de conducta de l'Aliança, comparteixen els recursos i coneixements de què disposen per ajudar-se els uns als altres tant a desenvolupar o millorar les seves xarxes com a trobar, basant-se en les seves experiències particulars, solucions a problemes semblants que puguin afectar altres regions, sigui actualment o en el futur.

El pavelló de Sant Leopold del Recinte Modernista de Sant Pau
El pavelló de Sant Leopold del Recinte Modernista de Sant Pau | Enfo (CC)

Que la seu de GWOPA sigui a Barcelona facilita la implicació dels operadors locals en els seus projectes arreu del món. Aigües Ter-Llobregat, per exemple, va signar un conveni de col·laboració amb la ciutat de Santa Fe, a l'Argentina. De la mateixa manera, l'any 2015 Barcelona Cicle de l'Aigua va establir un marc de cooperació amb la Water Supply and Sewerage Authority, l'operador de les ciutats cisjordanes de Betlem, Biet Jala i Biet Sahour, amb l'objectiu de donar-li suport en els seus esforços per augmentar i millorar l'accés, la cobertura, la qualitat i l'eficiència del servei als seus 120.000 clients, especialment els que pertanyen a comunitats més necessitades.

Una de les primeres passes d'aquesta cooperació va ser l'organització d'una visita de responsables de la WSSA a Barcelona, on representants BCASA i GWOPA els van acompanyar a diverses instal·lacions de la ciutat i la seva àrea metropolitana, com ara l'estació de tractament de Sant Joan Despí i la depuradora del Prat de Llobregat, per tal que els experts locals compartissin els seus coneixements sobre diversos sistemes i mètodes amb els palestins. Els responsables de la WSSA es van interessar molt, entre d'altres aspectes, en les tècniques de drenatge urbà sostenible per poder gestionar de forma eficient la seva xarxa de clavegueram.


Comentaris

envia el comentari