L'Ajuntament de Barcelona redueix la despesa energètica amb la 1a Marató d’Estalvi Energètic

El consistori ha estalviat l'energia equivalent al consum de 1.083 famílies de 4 membres durant un mes i gairebé dues piscines olímpiques d’aigua
Barcelona, vista
Barcelona, vista | Pixabay

L’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit reduir la despesa dels seus equipaments al llarg del passat mes de febrer fins a gairebé un 20% en gas, un 15,6% en aigua i un 5,4% en electricitat com a resultat de la primera Marató d’Estalvi Energètic, a la que es van sumar un centenar d’equipaments públics, per conscienciar sobre la reducció del consum energètic en el marc del Programa d’Estalvi i Millora Energètica als edificis municipals. Aquest estalvi equival al consum de 1.083 famílies de 4 membres durant un mes i gairebé dues piscines olímpiques d’aigua. Tenint en compte que, segons les dades de l’observatori Fabra, aquest passat mes de febrer ha estat el tercer més fred dels últims 36 anys, les dades són remarcables.


Durant el darrer mes de febrer les seus dels districtes, quatre gerències municipals, centres cívics, equipaments esportius municipals i escoles i instituts van participar a la iniciativa, una campanya de conscienciació, mobilització i foment de bones pràctiques en el consum d’energia. En total, s'hi van sumar 18 seus i oficines municipals i 35 equipaments municipals: 9 centres cívics, 10 equipaments esportius (un per districte) i 10 centres educatius. El regidor de Presidència, Aigua i Energia de l'Ajuntament, Eloi Badia, va explicar que la Marató era una manera diferent d'abordar l'estalvi i l'eficiència energètiques per tal de conscienciar i sensibilitzar. En aquest sentit, l'Ajuntament pretén ser "un exemple de bona pràctica de manera que la ciutadania, així com els propis treballadors municipals, puguin fer el mateix al seu habitatge”. “L’aigua i l’energia són recursos finits i per tant, reduint-ne el seu consum es contribueix a la mitigació dels efectes del canvi climàtic”, ha conclòs.


 

La Marató d’Estalvi Energètic ha consistit a fer que les persones que fan ús dels edificis i equipaments municipals (ciutadania i treballadors), siguin conscients de l’energia i l’aigua que consumeixen, utilitzant només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujant les escales a peu en comptes d'amb ascensor o programant a un nivell adient la temperatura de climatització. La voluntat, és clar, és que aquestes accions continuïn més enllà de la Marató. Per fer una valoració dels estalvis assolits, es va realitzar un control dels consums de cada equipament per comparar-la amb la mitjana dels mesos de febrer dels darrers tres anys. Tot i que el passat va ser el més fred dels últims anys, els resultats de la Marató van ser força positius.


La diferència d’estalvi entre edificis de seus i oficines municipals ha variat segons l’antiguitat i les característiques de les instal·lacions. Comparant els resultats de les seus dels districtes, percentualment, la que més va reduïr el consum de gas és la del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb un 20,75% d’estalvi. Pel que fa a l’aigua, el Districte de Sant Martí és la que més en va estalviar, amb un 44,53%. Finalment, el Districte de les Corts ha quedat al capdavant en estalvi elèctric amb un 16,06%.
Comentaris

envia el comentari