L'Agència Catalana de l'Aigua fa créixer el Ter per millorar el seu estat mediambiental

Aquest dilluns i dimarts s'ha alliberat aigua des de la presa de Susqueda per reperfilar la llera del riu i afavorir l'hàbitat dels peixos.
L'embassament de Susqueda
L'embassament de Susqueda | Agència Catalana de l'Aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha dut a terme entre dilluns i dimarts d'aquesta setmana diverses maniobres per incrementar de manera controlada el cabal del riu Ter de la presa de Susqueda (La Selva) en avall, provocant cabals generadors per afavorir el reperfilament de la llera i de diversos hàbitats de peixos. Durant el aquest dilluns al matí es van alliberar 60 m3/s, un cabal sis vegades superior a l’habitual, que es van incrementar fins a un total de 80 m3/s durant la tarda del mateix dia. Aquest dimarts a les 8 del matí es preveia que ja s'haguessin normalitzat els cabals de sortida de l’embassament en una xifra al voltant dels 10 m3/s. Com que l’increment de cabal alliberat des de la presa de Susqueda s’anirà desplaçant aigua avall pel riu, s’espera que aquest mantingui valors elevats durant els propers dies al llarg del seu recorregut.


A dia d'avui l’embassament de Susqueda és al 95% de la seva capacitat, amb 222 hm3 d'aigua emmagatzemats. Aquest volum elevat de reserves i de la tendència encara creixent en el sistema Ter fa que la situació afavoreix dur a terme aquestes maniobres previstes en l’actual planificació hidrològica catalana (2016-21) i que es duen a terme sempre que els volums d’aigua emmagatzemats són els òptims per millorar les condicions dels ecosistemes fluvials, que sovint pateixen els efectes de la sequera i de l'ús de l'aigua per a consum humà. Aquestes maniobres, coordinades amb Endesa, estan sent controlades i supervisades en tot moment per tècnics de l’ACA. Tot i que no es preveu cap afectació aigua avall, es recomana que s’evitin els accessos a la llera com a mesura de precaució durant el transcurs d'aquesta acció.

Comentaris
Pere
Aquestes riuades controlades s'haurien de fer a la tardor-hivern. Ara estan criant la majoria d'animals fluvials autòctons, molts dels quals espècies protegides, i s'haurà matat tots els ous i cries d'enguany d'invertebrats, amfibis, rèptils, peixos i algunes aus que nien a terra.

envia el comentari