MonPlaneta
Les pesqueres de krill limiten les seves captures a l’Antàrtida
  • CA

Els krill són petits crustacis que viuen a tots els oceans del món però, especialment, a l’Antàrtic. Aquestes gambes minúscules -medeixen de 8 a 70mm- comprenen aproximadament 90 espècies diferents i, al continent glaçat, són un element essencial de la cadena tròfica, tant pels peixos i els cetacis com també per a altres mamífers marins i, també, per als pingüins.

Tot i que són tan abundants que es creu que n’hi ha uns 500 milions de tones, el triple que la massa de tota la població humana, la seva pesca industrial per al nostre consum és una amenaça per a l’equilibri ecològic de la zona. A més d’això, però, encara tenen un altre efecte que beneficia directament els humans: com que s’alimenten de les algues que viuen a prop de la superfície de l’aigua, també retiren diòxid de carboni i limiten l’efecte hivernacle.

Ara, però, la gran majoria de companyies que pesquen krill deixaran de fer-ho en grans àrees de la Península Antàrtica. Aquesta decisió ha estat presa avançant-se a la reunió de la Comissió de l’Oceà Antàrtic, que tindrà lloc el proper octubre, i on es decidirà si s’aprova la proposta de la Unió Europea de crear el Santuari Antàrtic, la reserva oceànica més gran del món, que protegiria gairebé 2 milions de quilòmetres quadrats del mar de Weddell i els seus voltants.

Dels anys 70 ençà, un gran nombre de companyies han pescat krill a gran escala, principalment per alimentar els peixos de les piscifactories i també pel seu contingut en àcid gras Omega-3 i altres nutrients. Les pesqueres que s’han compromès a limitar les seves captures a l’Antàrtic representen el 85% de la indústria en aquella zona i, a més, també han anunciat que donaran suport a la creació de zones especials al voltant de les colònies de pingüins i a col·laborar amb científics i polítics per crear una gran xarxa d’àrees marines protegides a l’Antàrtida.

La indústria creu que la seva predisposició pot demostrar la possibilitat de coexistència entre la protecció dels ecosistemes i una pesca sostenible. Les organitzacions de defensa del medi ambient i els conservacionistes han aplaudit la decisió voluntària de les companyies pesqueres de krill. Tot i això algunes, com WWF també han posat de manifest que aquest pas és només d’un tipus de pesca concret i en un lloc particular del món i que, pel bé del planeta, la resta d’indústries pesqueres del món haurien de prendre mesures semblants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa