IPCENA acusa la Generalitat de prevaricar retirant les cigonyes de la Seu Nova

L'associació considera l'acció duta a terme pel Departament de Territori i Sostenibilitat "il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica" i denuncia que se l'ha exclòs de la comissió que estudia l'assumpte per raons ideològiques
Cigonya a la Seu Nova de Lleida
Cigonya a la Seu Nova de Lleida | Albert Sater

La Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural - Ecologistes de Catalunya (IPCENA-EdC) ha denunciat la decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, actualment en mans del govern espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució, de permetre la retirada de l'últim niu de cigonyes que quedava als contraforts de la Seu Nova de Lleida. L'entitat considera que aquest fet podria suposar un delicte de prevaricació ja que, en una resolució anterior, el mateix Departament prohibia dur a terme la retirada, i és per això que ha titllat l'actuació d'"il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica". En un comunicat, IPCENA també ha volgut expressar la seva discomformitat per haver estat exclosos de la reunió que va tenir lloc ahir i on, entre d'altres assumptes, es va discutir la retirada de les cigonyes, en un acte que consideren "discriminació per condició ideològica".


El mateix Departament de Territori i Sostenibilitat havia demanat l'assistència d'IPCENA a la reunió de la comissió però el Bisbat de Lleida, un altre dels seus integrants, ho va rebutjar, comptant amb l'acatament del Departament. La trobada va tractar diversos temes referents a l'estat de conservació de la Seu Nova que, al final, van permetre al Departament autoritzat el Bisbat per treure el darrer niu de cigonyes de l'edifici, posant fi a 33 anys de presència initerrompuda d'aquests ocells. Segons IPCENA, la Generalitat només ha tingut en compte la posició del Bisbat i no ha aplicat el principi del contrast, amb informes estructurals i ambientals contrastats, perquè només ha fet cas als d'una part interessada que consideren "de més que dubtosa credibilitat". Segons l'entitat, els contraforts on hi ha els nius actuals no tenen cap problema perquè es tracta d'estructures massisses que a més, en ser interiors, no suposen un risc per a les persones, dues de les al·legacions principals del Bisbat.


 

IPCENA ha expressat la seva voluntat de treballar pel retorn de les cigonyes, que consideren un símbol de la ciutat de Lleida, als espais de què han estat expulsades. La seva campanya actuarà en tants àmbits com sigui necessari, tant el social com el judicial, anunciat que denunciarà un acte "arbitrari i parcial" del Departament de Territori i Sostenibilitat que, consideren, els fa "còmplices d'un complot que ha actuat de forma maliciosa i perversa".
Comentaris

envia el comentari