IPBES presenta els seus informes sobre la biodiversitat mundial

Científics de tot el món presentaran a més de 100 governs sobre l'estat actual dels ecosistemes i els serveis que ofereixen a les persones i els impactes de les activitats i les polítiques humanes
Bosc
Bosc | xx

Representants de 127 governs rebran per a la seva aprovació, a partir de la setmana vinent, cinc informes d'avaluació que descriuen l'estat de coneixement sobre la diversitat biològica, els ecosistemes i els serveis que ofereix la natura a les persones. Aquests informes han estat elaborats per més de 550 experts internacionals de més de 100 països entre els quals hi ha Lluís Brotons, investigador del CSIC. Els científics treballen plegats a la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics i les seves avaluacions abasten quatre regions mundials: les Amèriques, Àsia i el Pacífic, Àfrica, Europa i Àsia Central. Es preveu que els informes es presentin públicament a Medellín, Colòmbia, a la 6a sessió anual del Ple de IPBES el proper 23 de març. El cinquè informe d'avaluació de IPBES, que haurà d'aprovar-i presentar-se a la mateixa reunió, examina la degradació i la restauració dels sòls tant a nivell regional com mundial. Els documents avaluaran les lliçons apreses i el progrés o la seva manca al Pla Estratègic per a la Diversitat Biològica, l'Acord de París sobre canvi climàtic i les implicacions per als Objectius de Desenvolupament Sostenible i projectarà les possibles interaccions entre les persones i la natura en el futur.

La diversitat biològica i els serveis que ofereix la natura a les persones sustenten les economies, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la qualitat de vida de les persones a tot el món. Aquest és el motiu pel qual les polítiques públiques, les decisions empresarials i fins i tot les preferències particulars d'estil de vida poden amenaçar o donar suport als serveis que ens aporta la natura i el futur sostenible que desitgem. Mantenir ecosistemes resilients i salvaguardar la varietat de vida del nostre planeta és fonamental per a l'eradicació de la pobresa, la salut humana i el benestar. Desenvolupats durant tres anys i amb un cost total d'uns 5 milions de dòlars nord-americans, els informes d'avaluació regionals de IPBES han comportat la revisió de milers d'articles científics, informes governamentals i altres fonts d'informació, inclosos els coneixements indígenes i locals. L'objectiu és arribar a conclusions sobre la diversitat biològica costanera, d'aigua dolça i terrestre de cada regió, així com l'estat del funcionament dels ecosistemes i els serveis que ens ofereixen.

Esponges de riu
Esponges de riu | xx

 

Cada informe d'avaluació aborda temes com ara de quina manera la diversitat biològica, les funcions dels ecosistemes i els serveis de la naturalesa a les persones afecten les economies, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la bona qualitat de vida; quin és l'estat, les tendències i la dinàmica futura de la diversitat biològica, les funcions dels ecosistemes i els serveis que ofereix la natura a les persones; quines pressions impulsen canvis en la diversitat biològica i en els serveis ecosistèmics; quins són els impactes reals i potencials de les polítiques i les accions sobre els serveis ambientals a les economies sostenibles, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la bona qualitat de vida i, finalment, quines llacunes de coneixements hi ha actualment i quines són més prioritàries.