MonPlaneta
Inversió de 2,25 milions per adequar la xarxa elèctrica i protegir les aus del país
  • CA
Tècnic treballant a una línia elèctrica | Endesa

Endesa, al llarg de 2019, invertirà 2.250.000€ en adequacions de la xarxa elèctrica per a protegir l’avifauna del país. Les actuacions es duen a terme sense interrompre el subministrament elèctric ja que hi ha 9 brigades específiques que realitzen els treballs en tensió. Cada un dels prop de 900 suports que es modificarà aquest any s’adequarà amb diferents elements, com per exemple aïlladors, fundes de silicona, dispositius anticolisió i antiposada, eliminació de seccionadors… amb l’objectiu d’evitar que els ocells prenguin mal.

Una mostra d’aquest tipus d’actuacions és la que es va dur a terme aquest dijous a Sant Vicenç d’Hortons (Alt Penedès). Un equip especialitzat en treballs en tensió va instal·lar aïlladors polimèrics i fundes de silicona a un torre elèctrica de mitjana tensió per protegir les àligues cuabarrades i ducs reials que habiten els voltants i l’utilitzen com a talaia de cacera o com a lloc on reposar, menjar o dormir, amb el risc que això comporta. El treballs formen part d’una actuació que finalitzarà amb 15 suports modificats i una inversió de més de 35.000€ que milloraran, de retruc, la qualitat del subministrament de més de 4.500 clients del municipi i de Sant Sadurní d’Anoia, la Gelida i Martorell.

A Catalunya hi ha un total de 98.127km de línies elèctriques de d’Endesa, més de la meitat aèries i, per tant, estan subjectes d’alguna manera a interaccions amb l’entorn i, per tant, amb l’avifauna. Catalunya té un 96% de superfície forestal i rural, amb unes característiques li han donat una extraordinària riquesa biològica que cal preservar. De fet, hi ha 184 espais d’especial valor ecològic, una superfície protegida d’un 30% del territori i que que s’amplia en gairebé un 65%, segons la normativa de distribució d’energia elèctrica. És per això que la Endesa inverteix especialment en zones d’espacial interès, on habiten espècies protegides, treballant de manera constant per prevenir electrocucions, optimitzar les correccions realitzades i fomentar la recerca de sistemes més eficaços.

Dispositius antiposada a una torre elèctrica | Endesa

Des de l’àrea que dissenya el traçat de les noves línies, es realitza una planificació per respectar l’entorn natural i evitar, en la mesura del possible, la instal·lació de línies a àrees d’especial valor ecològic. En tot cas, totes les torres i suports nous presenten unes característiques concretes, com la distància i la disposició, i incorporen materials totalment aïllants per evitar possibles incidents amb les aus. A més, els treballs es realitzen respectant els períodes de nidificació i cria, per reduir al màxim les molèsties als ocells i les seves cries. La companyia també col·loca i revisa elements de protecció i dispositius anticol·lisió. L’efectivitat i durabilitat d’aquestes mesures és molt elevada, tal com han demostrat les revisions. També es fan modificacions que tenen a veure amb la distància entre els cables o la substitució d’elements de maniobra aeris per d’altres encapsulats. A més, Endesa inverteix en projectes d’innovació i desenvolupament que permetin millorar aquests sistemes, com és el cas dels dispositius antiposada dissenyats per Birding Natura i que ha s’han començat a utilitzar a la Plana de Lleida i l’Alt Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès. L’objectiu d’aquests elements és evitar que espècies com les cigonyes, es posin i construeixin nius a les infraestructures elèctriques. En alguns casos, també s’han instal·lat posadors més elevats perquè puguin reposar i descansar sense perill.

Niu de cigonya a dalt d’una torre elèctrica | Endesa

L’elèctrica també desenvolupa, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, diversos projectes a favor de la biodiversitat que, a més, suposen una millora dels coneixements científics sobre la matèria. Per exemple, desenvolupen iniciatives sobre l’avifauna com la instal·lació de 40 caixes niu i el seguiment de la reproducció del gaig blau al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà; la millora de l’hàbitat del gall fer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort; els 3 punts d’alimentació suplementaria per al voltor negre al Pirineu de Lleida; les 3 caixes niu per al falcó peregrí a la Costa Brava, o l’adquisició d’un aparell de làser pel tractament d’ocells accidentats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa