El tritó del Montseny, en perill crític d'extinció, es presenta en públic a Girona

Una exposició vol donar a conèixer les característiques d'aquest animal, que només viu a Catalunya i és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental.
Presentació de l'exposició sobre el tritó del Montseny a Girona
Presentació de l'exposició sobre el tritó del Montseny a Girona | Diputació de Girona

 

Aquest passat dimecres a la tarda, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, es va inaugurar l’exposició 'El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny', sobre el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), un animal endèmic del Parc Natural del Montseny i que és considerat l'amfibi més amenaçat de l’Europa occidental. A través de 8 plafons i d’una maqueta hiperrealista a escala del tritó del Montseny, l’exposició dóna a conèixer diferents aspectes de la biologia i ecologia d’aquest organisme que, fins fa pocs anys, ens era totalment desconegut, així com les accions desenvolupades dins del projecte Life Tritó Montseny per millorar el seu estat de conservació, que actualment és crític. L’exposició es podrà visitar fins al 21 de maig i, tot seguit, recorrerà els 18 municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, entre d'altres.


L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona; Jesús Calderer, diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona; Joana Barber, cap de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona; Gabriel Esquius, conseller delegat de Forestal Catalana, i Manel Areste, conservador d’amfibis i rèptils del Zoo de Barcelona. Tot seguit, Daniel Guinart, coordinador tècnic del projecte Life Tritó Montseny, de la Diputació de Barcelona, va presentar el projecte, finançat amb fons europeus. A continuació, Emilio Vallbuena-Ureña, rehabilitador de la fauna del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, Forestal Catalana, i professor associat de la UAB, va impartir la conferència 'El tritó del Montseny: de la genètica a la conservació'.


 

L’any 2005 es va descriure una nova espècie d’amfibi endèmica del Parc Natural del Montseny que, unes dècades enrere, s'havia documentat com a tritó pirinenc. L’estudi de les seves poblacions i del seu hàbitat va constatar l’existència d’una sèrie d’amenaces que en comprometien la viabilitat i va ser catalogada com 'en perill crític d’extinció' per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Es tracta d’un amfibi totalment aquàtic, adaptat a la vida en rierols de muntanya, d’aigües fredes i molt netes. La presència del tritó en aquests ambients ens indica l’existència d’hàbitats d’alt valor ecològic i ben conservats. La població total de tritó s’estima en 1.500 exemplars adults aproximadament, amb una àrea de distribució petita i fragmentada. Les poblacions es divideixen en dos nuclis diferenciats sense intercanvi d’individus entre ells.


La maqueta de tritó del Montseny a Girona
La maqueta de tritó del Montseny a Girona | Diputació de Girona

Les principals amenaces es relacionen amb la qualitat del seu hàbitat, interferit per l’activitat humana (interrupcions del flux hídric, fragmentació de l’hàbitat, possible propagació de malalties infeccioses) i els efectes del canvi climàtic. La baixa mida poblacional i el seu aïllament fan el tritó més vulnerable davant les amenaces. El projecte Life Tritó Montseny es duu a terme amb l’objectiu de millorar l’estat de conservació d'aquest animal, treballant en les línies prioritàries següents: increment de la qualitat hidrològica i del cabal dels torrents on viu el tritó; eliminació o reducció de les amenaces sobre el seu hàbitat; conservació genètica de l’espècie i l’ampliació de l’àrea de distribució; establiment d’una major cobertura legal i aprovació d’un pla de conservació de l’espècie; ampliació del coneixement científic sobre els requeriments ecològics d’aquest amfibi, i, finalment, implicació i compromís dels agents del territori en la conservació dels hàbitats de ribera i de la seva biodiversitat i, en especial, d’aquesta espècie del Montseny.


 

El projecte Life Tritó Montseny està cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea i compta amb la col·laboració, com a socis del projecte, de la Diputació de Barcelona, que el coordina, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Zoo de Barcelona. LIFE és el principal mecanisme de la política ambiental de la Unió Europea per contribuir a l'aplicació, desenvolupament i millora de les polítiques ambientals.
Comentaris

envia el comentari