Les Illes Balears, enfrontades al govern espanyol per les prospeccions d'hidrocarburs

Els ajuntaments, els Consells Insulars, el Govern i el Parlament s'oposen a un projecte impulsat per la Moncloa i que pot afectar greument els ecosistemes marins de les illes.
Línia de canons d'aire comprimit en un vaixell
Línia de canons d'aire comprimit en un vaixell | Hannes Grobe

La plataforma intersectorial Aliança Mar Blava, formada pel Govern de les Illes Balears, els quatre Consells Insulars, una vintena d'ajuntaments i una llarga llista d'actors públics i privats i d'entitats de la societat civil, va denunciar aquest dimarts en una roda de premsa a Palma les irregularitats del projecte de prospeccions MedSalt-2, que té com a objectiu la zona marina entre les illes d'Eivissa i Mallorca i el sud-est d'Eivissa i Formentera, de gran valor ecològic. Aquest projecte, arxivat l'any 2016, va tornar a ser activat pel govern espanyol en un anunci publicat al Butlletí Oficial de l'Estat del passat 21 d'abril, on la Direcció General de Relacions Econòmiques Internacionals del ministeri espanyol d'Assumptes Exteriors i Cooperació donava inici a al procediment d'avaluació del projecte. A la roda de premsa feta conjuntament amb l'organització ecologista Greenpeace, els convocants van exigir la supensió immediata de la tramitació de MedSalt-2 no només per l'impacte que tindria en el medi ambient sinó, també, per un gran nombre d'incompliments i defectes jurídics.


La protecció del medi marí contra els interessos de les petrolieres

 

Les entitats, organitzacions i empreses unides en l'Aliança Mar Blava i Greenpeace consideren que el projecte MedSalt-2 no ha de ser autoritzat sota cap concepte i sigui quina sigui la seva finalitat, ja que el seu impacte ambiental és inassumible perquè empraria canons d'aire comprimit, una tècnica que generaria un nivell de contaminació acústica submarina que seria enormement perjudicial per a la fauna marina de la zona, com s'ha demostrat científicament. Entre els animals que habiten les àrees on es planeja dur a terme el projecte MedSalt-2 hi ha catxalots, dofins, zífids i altres cetacis, tortugues, aus, animals invertebrats i diverses espècies de peixos d'interès comercial. Algunes d'aquestes espècies, a més, estan protegides i es troben en perill d'extinció. Segons totes dues entitats, a més, han destacat que el projecte MedSalt-2 està lligat als interessos d'empreses petrolieres, com demostra el document que serveix de base del projecte.


 

Acció de Greenpeace en protesta contra les prospeccions petrolieres a Eivissa, l'any 2014
Acció de Greenpeace en protesta contra les prospeccions petrolieres a Eivissa, l'any 2014 | Greenpeace

 

Entre algunes de les referències destacades d'aquest memoràndum, hi ha que "a curt termini, l'Acció impulsarà l'exploració industrial de recursos d'hidrocarburs a l'ambient sensible del mar Mediterrani". En un altre paràgraf, a més, s'afirma que "set companyies del sector del petroli i el gas i companyies de serveis petroliers actives al Mediterrani han expressat de forma escrita el seu interès en l'Acció". L'Aliança Mar Blava i Greenpeace denuncien que l'extracció d'hidrocarburs no només degrada els ecosistemes i la biodiversitat marina, que ja estan prou danyats per altres factors com la sobrepesca, la contaminació o el canvi climàtic, sinó que a més també augmenta la pressió i els riscos sobre altres sectors econòmics com ara la pesca i el turisme i té efectes molt perjudicials en les comunitats locals. És per això que exigeixen al govern espanyol que aprovi una llei que prohibeixi les prospeccions d'hidrocarburs al mar. El cap de setmana passat, a la fira Eivissa Medieval, Mar Blava va instal·lar taules per recollir tantes firmes com fos possible per pressionar el govern espanyol i que aturi el projecte MedSalt-2.


Vulneracions de la legislació espanyola

 

Segons van afirmar les entitats representades a la roda de premsa, a més, l'anàlisi jurídic de l'anunci que va ser publicat al BOE i que suposava l'inici dels tràmits del procediment d'avaluació d'impacte ambiental de MedSalt-2 ha posat de manifest fins a sis incompliments de lleis i directives vigents, tant espanyoles com europees. Aquesta al·legació és un capítol més de l'enfrontament legal entre el Govern de les Illes Balears i el govern espanyol sobre les prospeccions d'hidrocarburs al mar. El conflicte va arribar fins al Tribunal Constitucional que, el passat 12 d'abril, va resoldre a favor del Parlament illenc que el govern espanyol havia estat aplicant de forma abusiva, il·legal i reiterada la seva potestat de vetar Proposicions de Llei presentades per l'oposició o per parlaments autonòmics.

 

Aquest encarament entre les administracions va començar amb la presentació de la "Proposició de Llei sobre la protecció del mar Mediterrani sota jurisdicció espanyola dels danys que pugui produir l'exploració, investigació i explotació d'hidrocarburs i altres substàncies minerals". La proposició, redactada i impulsada per l'Aliança Mar Blava la primavera de 2017, va rebre el suport de totes les forces polítiques representades al Parlament de les Illes Balears i va ser enviada al Congrés dels Diputats, que és qui té la competència en qüestió. El mes de juny, el govern de Mariano Rajoy va vetar la seva tramitació a la Mesa del Congrés amb un informe del ministeri d'Energia que l'Aliança va considerar "ple de falsedats". Els representants del Partit Popular i Ciutadans a la Mesa del Congrés van donar suport al veto, aturant la tramitació. L'informe de veto del ministeri espanyol al·legava que la Proposició de Llei afectaria els Pressupostos Generals de l'Estat del mateix 2017, cosa que Mar Blava va considerar falsa i que va argumentar en una anàlisi del document que demostrava la manca de validesa jurídica dels seus arguments. Tot i que diversos partits van sol·licitar la reconsideració del veto, el setembre de 2017 la Mesa del Congrés va decidir mantenir-lo.


 

El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats | Presidència de la República Mexicana

 

La sentència del TC de l'abril va dictaminar que la Mesa del Congrés pot rebutjar la no-conformitat del govern espanyol quan comprovi que l'executiu no ha complert els requisits que se li exigeixen, és a dir, constatar que la iniciativa a vetar afecta de debò els pressupostos en vigor. Això suposa, en aquest cas, que Moncloa no tenia dret a vetar la Proposició de Llei del Parlament balear per protegir el Mediterrani i que, en qualsevol cas, la Mesa del Congrés no hauria d'haver permès la restricció. En un àmbit més general, la sentència també suposa un límit a la potestat del govern espanyol de paralitzar iniciatives legislatives en base a la seva incidència als comptes públics, que ha de ser "directa i immediata, actual, per tant, i no merament hipotètica". Per tant, l'obligació al·legada per Ciutadans de donar suport automàticament als vetos del govern en iniciatives d'aquest tipus, simplement, és falsa.


 

Ara, la Mesa del Congrés pot reconsiderar el seu veto a proposicions bloquejades, cosa que es produirà gràcies a una sol·licitud presentada pel grup parlamentari d'Unidos Podemos, que demana que es revisin els vetos de tota la legislatura. Al mateix temps, el passat 9 de maig, el Parlament de les Illes Balears va tornar a aprovar per unanimitat la Proposició de Llei que havia estat vetada pel govern espanyol, de manera que tornarà a arribar al Congrés dels Diputats per reiniciar la seva tramitació en cas que la Mesa torni a decidir no aixecar el veto a la primera llei.
Comentaris
Jaume
Volen seguir robant tot el que pugin.
ostias
Y aquí por el expolio del Coral de la Costa Brava. Juntos contra España vamos!

envia el comentari