Guerra pels gots de cafè per emportar al Regne Unit

El reciclatge dels gots de cafè d'un sol ús s'ha convertit en un camp de batalla entre el govern de Theresa May i el Partit Laborista
El Parlament brità nic vist des de l'altra riba del Tà mesi
El Parlament britànic vist des de l'altra riba del Tàmesi | D.P.

El govern conservador britànic, encapçalat per Theresa May, i el seu principal opositor, el Partit Laborista, també duen el seu enfrontament al medi ambient. En concret, als gots de cafè d'un sol ús. En resposta al darrer informe del Comitè de Control Ambiental del Parlament britànic, que tractava sobre aquest assumpte, l'executiu de May ha anunciat que no emprendrà cap acció per abordar el problema del país amb el reciclatge dels gots de paper i que deixarà aquest afer en mans de la responsabilitat corporativa de les empreses que els fabriquen i els empren. La cap del Comitè, la laborista Mary Creagh, ha recordat que les deixalles tenen "un impacte devastador" als carrers, platges i mars britànics i ha remarcat que l'informe que ha encapçalat recomana "solucions pràctiques" a aquesta crisi, criticant que el govern de Theresa May no vulgui dur a terme cap "acció real".


 

  

 

 

La recomanació més important de l'informe del Comitè de Control Ambiental era la introducció d'una taxa de 25 penics (0,28€) a cada got de cafè de paper, una proposta orientada a reduir el seu ús i a finançar les despeses del seu reciclatge i l'eficiència de la qual ja havia quedat comprovada en el cas de les bosses de plàstic. L'executiu britànic, però, considera que haurien de ser les cafeteries les que oferissin descomptes als clients que fan servir gots reutilitzables en comptes de penalitzar els qui facin servir els d'un sol ús. La ministra de Medi Ambient, Therese Coffey, havia anunciat que el grup d'estudi d'Incentius Voluntaris i Econòmics del seu departament abordaria el problema dels gots de cafè però la resposta del seu govern a l'estudi del Comitè no en fa cap esment. Mary Creagh insisteix que "els sobrecàrrecs funcionen millor que els descomptes", com demostra el cas de les bosses de plàstic i que, per tant, el govern de May "ignora les proves".


 

Una altra de les recomanacions incloses a l'informe del Comitè era que els gots incloguessin explicacions clares sobre on poden ser reciclats. En la mateixa línia, el govern britànic afirma, malgrat haver reconegut que és una mesura "relativament inefectiva" que haurien de ser els mateixos proveïdors de gots els qui duguessin a terme aquest etiquetatge voluntàriament, reconeixent que és necessari que els consumidors sàpiguen "on i com reciclar els productes" però sense fer cap proposta concreta. Les dades actuals indiquen que el 90% dels gots de paper van a parar a contenidors de reciclatge però que, a causa del que Creagh anomena una "infraestructura inadeqüada", només es reciclen el 0,25%. "El consumidor es mereix saber si el seu got de cafè serà reciclat o no", afirma la diputada laborista, que considera que l'executiu no té ambició i que ha decidit posar el cafè "al prestatge de 'massa difícil'".


Got de cafè de paper
Got de cafè de paper | D.P.

 

La normativa britànica estableix que les companyies que fan servir envasos tenen l'obligació d'assegurar-se que una part d'aquests són reciclats. Els objectius marcats pel paper i el plàstic són del 69,5% i el 51%, respectivament cosa que, en el cas dels gots de cafè, és evident que no es compleix. El Comitè de Control Ambiental va recomanar la introducció d'un sistema responsabilitat del productor que encarís o abaratís les taxes sobre els gots d'un sol ús segons la facilitat de reciclatge dels seus materials. El govern de May, per la seva banda, admet que cal reformar el sistema però no fa cap proposta concreta. Mary Creagh afirma que els gots de cafè exemplifiquen com l'actitud britànica de deixar aquests afers en mans dels productors ha dut el país a reciclar molt poc i ha tornat a exigir al govern que prengui mesures. El Comitè que encapçala, de fet, va recomanar que en cas que no es pogués aconseguir que es reciclessin tots els gots de paper l'any 2023, caldria prohibir-los. L'executiu de May ha rebutjat totalment aquesta recomanació i, en canvi, ha felicitat la indústria que produeix els gots pel seu Manifest del Got de Paper, que es proposa construir instal·lacions de reciclatge d'aquests envasos però sense fixar-se cap objectiu efectiu de reciclatge.

Comentaris

envia el comentari