Greenpeace demana que es redueixi l'ús de plàstic als supermercats

L'organizació vol que les empreses ofereixin alternatives a aquests materials, el 90% dels quals no es reciclen i causen problemes i fins i tot la mort a més de 500 espècies marines.
La costa menorquina plena de plàstics
La costa menorquina plena de plàstics | Carlos Salord

L'organització ecologista Greenpeace ha llençat una petició demanant als supermercats que eliminin els envasos de plàstic d'un sol ús que fan servir per als seus productes. Els ambientalistes recorden que aquests elements suposen un greu problema pel medi que només es pot solucionar atacant directament l'arrel del problema: la producció i el consum de plàstics. En aquesta problemàtica, afirmen, els supermercats tenen un gran paper, perquè la majoria dels seus productes són venuts en envasos i no ofereixen alternatives als consumidors. Això, però, podria canviar, i aquest és el motiu pel què demanen a les empreses que ofereixin productes a granel o alternatives sostenibles als plàstics, el consum dels quals continua aumentant cada any i fa créixer el volum que acaba arribant al medi ambient. El problema és especialment greu al mar, on arriben uns 12 milions de tones de plàstic anuals, una quantitat equivalent a un camió d'escombraries per minut.

La responsable de la campanya de plàstics de Greenpeace a l'estat espanyol, Alba García Rodríguez, recorda que "la taca de plàstics del Pacífic ja triplica la superfície d'Espanya i al Mediterrani el 96% de les mostres d'escombraries a la superfície del mar són plàstics" que causen grans problemes als oceans pel seu impacte en la fauna marina. Les espècies que ingereixen objectes de plàstic o s'hi emboliquen són més de 550, i això dificulta el seu desenvolupament i, fins i tot, els pot causar la mort. Els contaminants químics dels plàstics, a més, poden passar al seu organisme i entrar a la cadena alimentària, cosa que els pot dur directament als humans. Ja s'han descobert petits fragments de microplàstics a diverses espècies de peix i marisc que consumim habitualment, cosa que també comporta la possible presència de substàncies tòxiques provinents d'ells.

 

Part dels plàstics que llencem acaben als rius i el mar a través del drenatge urbà, llençats pels abocadors, abandonats deliberadament o abocats accidentament des de vaixells o a les aigües residuals de les clavegueres i les depuradores. A causa d'una gestió deficient dels residus o a que es llencen irresponsablement, actualment es poden trobar plàstics a qualsevol indret del planeta, des del fons dels oceans fins al gel de l'Àrtic, els rius, les costes i a l'interior de la fauna marina. Els plàstics més comuns són els d'envasos d'un sol ús, que emprem durant uns minuts i triguen centenars d'anys a degradar-se. Fins ara, el reciclatge s'ha considerat la millor solució a aquest problema, però les dades indiquen que el 90% dels plàstics que es consumeixen al món no es reciclen. Més del 60% del que s'ha produit fins a dia d'avui continua acumulant-se en abocadors o al medi ambient. La solució, doncs, segons Greenpeace, passa per reduir les seves producció i consum. "Consumir productes lliures de plàstic als supermercats sovint és impossible", afirma García Rodríguez, que afegeix que "els supermercats s'han de fer responsables dels materials que posen en mans dels seus consumidors" si es vol aturar la contaminació dels mars i oceans.

Plàstics a la desembocadura d'un riu
Plàstics a la desembocadura d'un riu | Greenpeace

"Fins ara, la pressió per lluitar contra la contaminació per plàstics s'havia posat a la ciutadania", continua García Rodríguez, "però és hora que els supermercats prenguin responsabilitat, igual que les empreses i indústres que posen aquests plàstics en circulació". Com a exemple, la responsable de la campanya de plàstics ha afirmat que "en altres països ja hi ha molts supermercats que han pres el liderat i deixaran d'oferir plàstics d'un sol ús". Greenpeace demana a les empreses espanyoles que segueixin el seu exemple.