MonPlaneta
El Govern impulsa la venda de crèdits de CO2 generats per projectes socials
  • CA
CO2 |

Aquest dilluns van sortir a la venda els primers crèdits de gasos d’efecte d’hivernacle provinents de projectes de reducció d’emissions realitzats per entitats socials de Catalunya. Així es tanca el cicle del Programa voluntari de compensació d’emissions de GEH endegat per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i que va dirigit a entitats socials que volen impulsar projectes favorables a la reducció de CO2 i a organitzacions que volen compensar una part de les seves emissions comprant les reduccions estalviades a través d’aquests projectes.

Els 4.256 crèdits que s’han posat a la venda equivalen a 4.256 tones de CO2 -el que emeten 4.256 cotxes circulant 10.000km- i corresponen a les reduccions assolides per projectes executats entre el 2016 i el 2017 i que l’OCCC ha verificat. Cada crèdit té un preu de 10 euros, l’import que cobra l’entitat promotora per compensar part de la inversió. Les accions realitzades gràcies als projectes van des de les destinades a evitar el malbaratament alimentari; a substituir calderes de gasoil o propà per d’altres de biomassa o per plaques solars; a millorar el comportament energètic dels edificis; a substituir vehicles de gasoil per altres d’elèctrics; o la instal·lació d’illes de calor amb renovables. Totes aquestes millores les han executat la Fundació Banc del Aliments, Ecosol economia solidària, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, la Fundació Autisme Mas Casadevall, la Fundació St. Paul’s, la Fundació la Caritat i la Fundació La Vall.

Caldera de biomassa a la UAB | UAB

Les persones o empreses que vulguin compensar les emissions de GEH derivades de la seva activitat poden fer-ho a través de SendeCO2, Sistema Europeu de Negociació de CO2, un dels referents de la compra i venda de drets d’emissió del sud d’Europa des del 2004. Qui adquireixi els crèdits rebrà un certificat oficial de compra i cancel·lació de crèdits de GEH del Programa emès per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. El certificat garanteix que la reducció d’emissions s’ha fet seguint una metodologia estricta, amb estàndards internacionals, assegurant l’addicionalitat i evitant doble comptabilitat. A més, comprant crèdits en aquest programa també s’assegura que el projecte ha tingut un impacte social beneficiós per a la societat catalana.

Aquests crèdits no seran vàlids per complir a la Directiva de Comerç de drets d’emissió, que té una regulació específica i comercia amb unes tones de carboni determinades amb uns preus concrets, derivats de les polítiques europees que s’han implementat. El mercat de carboni voluntari no es basa en el compliment d’una regulació normativa sinó que, les empreses que adquireixen crèdits ho fan en un marc de responsabilitat social corporativa. Dins aquests mercats voluntaris hi ha diferents tipus de crèdits, que varien segons la bondat del projecte, la fiabilitat i traçabilitat de la venda o la reputació de l’entitat promotora. En funció d’aquestes variables, hi trobem diferents preus, des dels CERs -projectes desenvolupats dins el marc del Protocol de Kyoto de les Nacions Unides- que es poden adquirir a 0,21 euros la tona, a d’altres de reconegut prestigi internacional que poden arribar als 8, 9 o 12 euros la tona.

Emissions a l’atmosfera |

El Govern veu amb preocupació els impactes que el canvi climàtic té i tindrà al país i arreu del planeta i entén que és necessari prendre consciència del perill que representa, tal i com la comunitat científica està alertant. De fet, a banda dels efectes evidents sobre els ecosistemes, els efectes previsibles del canvi climàtic poden perjudicar notòriament la nostra economia productiva, des de l’afectació negativa en el funcionament i el manteniment d’infraestructures a importants alteracions dels entorns en què es desenvolupen activitats com el turisme, la producció agropecuària o tota la indústria amb demandes intensives d’aigua o energia. És per això que el Govern ha volgut unir-se a les institucions polítiques d’arreu del món que han declarat formalment una emergència climàtica i ambiental per assolir els objectius en matèria de mitigació i adaptació establerts a la Llei del canvi climàtic, aprovada l’estiu de 2017. El programa voluntari de compensació d’emissions aposta per accions de mitigació alhora que apel·la a la implicació de la societat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa