MonPlaneta
El Govern exposa a la Comissió Europea el seu pla per accelerar el pas a l’economia circular
  • CA
Subirà, al mig i a la dreta, després de la trobada de l’Under2 Coalition, hostatjada a Brussel·les, pel govern de Baden-Württemberg. | Departament de Territori i Sostenibilitat

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s’ha entrevistat aquest dimarts a Brussel·les amb el cap del directorat de Creixement Verd i Economia Circular de la Comissió Europea, Kestutis Sadauskas, en l’inici de la nova legislatura europea. Subirà li ha exposat els esforços del Govern i la societat catalana per accelerar la transició cap a una economia baixa en carboni i circular. També ha convidat la Comissió a participar en les iniciatives que desenvolupa Catalunya en aquesta àrea.

La secretària ha exposat les accions emblemàtiques en matèria d’economia circular, com ara la iniciativa Catalunya Circular i l’Observatori d’Economia Circular a Catalunya, el full de ruta del Govern en aquesta àrea, l’estratègia d’ecodisseny, la compra pública verda, els ajuts INNOTEC per a projectes d’R+D, la línia de crèdit verd de l’Institut Català de Finances, l’acord governamental per reduir els plàstics d’un sol ús, la signatura del New Plastics Economy Global Commitment, i els acords voluntaris signats amb diferents sectors industrials. Subirà ha aprofitat per reclamar una regulació normativa que afavoreixi més la valorització dels materials. Catalunya és capdavantera en la gestió de subproductes i la manca de desplegament de la normativa espanyola genera unes dificultats que s’haurien d’evitar. “Seria desitjable”, ha manifestat, “disposar de criteris homogenis a tot Europa que determinin, com a mínim en els casos més evidents, en quines condicions i per a quins usos un determinat material es pot considerar un subproducte”.

Un dels temes que més interès ha despertat en el representant de la comissió europea és l’estratègia Blockchain de Catalunya aprovada pel Govern, i en especial el projecte que està impulsant la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, sobre informació i traçabilitat en la transacció de de residus industrials. En aquest sentit, s’ha acordat seguir compartint informació i oferir Catalunya com a seu de projectes pilot innovadors en aquest àmbit.

La representant del Govern català ha convidat la Comissió a participar aquest proper 2020 en el Circular Economy Hotspot, l’esdeveniment europeu en economia circular de l’any, que organitzarà a Barcelona. El CEHotspot 2020 aplegarà més de 400 empreses i delegacions expertes en economia circular de tot el continent i d’arreu del món, i oferirà espais de trobada per a empreses, governs i altres agents, a més de ponències d’alt nivell i visites mostrant les potencialitats de circularitzar les cadenes de valor dels diferents sectors econòmics i les solucions innovadores.

Subirà ha aprofitat la visita a Brussel·les per participar a la trobada europea de l’Under2 Coalition, una organització de la qual Catalunya en forma part des de la seva fundació i que ja la conformen 220 membres d’arreu del món compromesos amb l’emergència climàtica. Els membres europeus han coincidit aquests dies a la capital belga per acordar una estratègia per adreçar-se a les institucions europees donant-los suport com a membres de l’organització per assolir els objectius climàtics. Com a grup de governs regionals més actiu en acció climàtica de tot Europa, els membres reunits s’han ofert com a plataforma per impulsar les decisions crucials que serveixin per implementar la legislació europea sobre el clima i les energies netes. Tots ells han intensificat accions concretes en àrees clau com ara el transport net, l’eficiència energètica als edificis i la transició de la indústria. S’han compromès alhora a assolir els ambiciosos objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a mitjans de segle, d’acord amb l’Acord de París.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa