La Generalitat impulsa l'emprenedoria i la recerca en economia circular

El Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya participen en dues iniciatives per fomentar aquest nou model de consum.
Gent de compres per Terrassa
El consum responsable és un concepte clau en l'economia circular | Alba Herrera

El Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya posen en marxa diverses iniciatives per fomentar l'economia circular al nostre país. El Departament col·laborarà amb la vuitena edició del Programa de Generació d’Idees, organitzat pel Parc de Recerca UAB, i que vol dotar d'eines els investigadors i doctorands en la creació de solucions innovadores en economia circular. L'ARC, per la seva banda, ha obert una convocatòria per a la concessió de subvencions a projectes empresarials que també fomentin aquest model de consum, amb una dotació màxima estimada de 830.000€ però que podria ser ampliada segons la disponibilitat pressupostària.


L’economia circular pretén trencar amb el concepte lineal i insostenible d'extreure, produir, consumir i llençar. Així, davant el creixement constant de la població, pren relleu com a model innovador basats en la circularitat dels recursos, amb productes dissenyats per durar i retornar a la cadena de valor, incorporant l'eliminació de tòxics i l'ús d'energies renovables. A més dels beneficis mediambientals, l’economia circular representa una oportunitat i un repte per impulsar la competitivitat i la creació d'ocupació a les economies europees i mundials, amb un mercat estimat de 30 milions d’euros anuals que s'espera triplicar abans de 2030.

 

El Programa de Generació d’Idees, que s’iniciarà el proper mes de juny, combina la formació teòrica i pràctica, perquè el sector investigador conegui com transferir a la societat les seves propostes d’innovació per a resoldre  el repte que suposa aquest nou paradigma. L'objectiu és crear sinergies entre investigadors, empreses i entitats per generar projectes capaços d'oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d'experts en la temàtica. S’espera la participació d’una cinquantena de persones, que generaran al voltant de 10 projectes.


El programa s’estructura en tres fases. La primera consistirà en diferents sessions co-creatives per idear els nous projectes i solucions disruptives basades en la recerca dels investigadors i investigadores. En la segona fase, els participants rebran formació en aspectes clau com la propietat intel·lectual, la valorització, el model de negoci, el finançament i tècniques de presentació, amb l’objectiu de poder validar els seus projectes. A la vegada, els projectes estaran assessorats per mentors experts en aquests aspectes. Per finalitzar aquesta fase, tots els grups presentaran els seus projectes i, d’aquests, en seran escollits 5 que passaran a la fase final. Per últim, el 5 de juliol els finalistes presentaran els seus projectes davant de persones expertes en valorització d'idees de negoci que escolliran les tres propostes guanyadores. El primer premi consistirà en 2.500€ i 6 mesos ‘d'incubació’ a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB; el segon premi, ‘ 1.500€ i 6 mesos ‘d'incubació’, i el tercer premi,1.000€ i 3 mesos ‘d'incubació’.


 

Com activitat preparatòria del Programa i per tal de conèixer què sap i què opina la ciutadania sobre l’economia circular, el proper 18 de maig s’organitza un laboratori d’idees amb dinàmiques de ‘design thinking’ obert a consumidors. L’objectiu del taller és escoltar la seva opinió per després poder definir els projectes de manera que responguin a necessitats reals.

 

Pel que fa a les subvencions de l'ARC, volen ser un instrument per facilitar a les empreses, sobretot a les petites i mitjanes, millorar el seu comportament ambiental en matèria de prevenció de residus i accelerar la transició cap a models de producció i consum més circulars. S'emmarquen en l'àmbit de les actuacions impulsades per la Generalitat per assolir aquests objectius i comporta la continuïtat d'actuacions de foment ja iniciades. En concret, es finançaran actuacions d'estudis de prevenció i noves tecnologies per al tractament de residus lligades a l'economia circular, i projectes d'implementació en el mercat de productes i serveis que accelerin l'economia circular i que promoguin una prevenció de residus.


 

Les pimes són un segment del teixit empresarial que porten a terme una funció decisiva en la creació d'ocupació i, en termes generals, constitueixen un factor d'estabilitat social i desenvolupament econòmic. Per aquest motiu, les bases de la convocatòria han ofert condicions més avantatjoses per a aquest tipus d'empreses. Els projectes d’implementació i els estudis que poden optar a la sol·licitud són els centrats en l’ecodisseny de productes o serveis que promoguin una major eficiència dels recursos materials al llarg del cicle de vida; nous models de negoci que afavoreixin l'eficiència dels recursos; la reutilització i reparació de productes; els serveis de retorn de productes usats impulsats per l’empresa distribuïdora o fabricant, amb la finalitat de reutilitzar-los, remanufacturar-los o reciclar-los; la remanufactura; la simbiosi industrial; noves aplicacions de materials reciclats; nous processos o tecnologies que permetin valoritzar residus que actualment no s'estan valoritzant, o que n’augmentin el rendiment; i la mineria d'abocadors per a la recuperació de materials.

Comentaris

envia el comentari